Protest protiv izgradnje mini-hidroelektrana

U Beogradu je održan protest protiv izgradnje mini-hidroelektrana. Organizatori, pokret "Odbranimo reke Stare planine", kažu da je jedini zahtev momentalno zaustavljanje izgradnje mini-hidroelektrana u Srbiji.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta čuli su se povici "Reke ne damo", a učesnici protesta nosili su transparente sa porukama "Hoću reku, neću cev", "Ne za MHE" i "Reke – krvotok planete".

Posle obraćanja na platou, protivnici mini-hidroelektrana prošetali su do Gradske skupštine, predsedništva i Vlade gde su simbolično ostavili krčag sa vodom iz reka Srbije.

"To je voda iz moje reke Temšice i u to ime želim da nazdravim za slobodu svih naših reka. Neka naše reke slobodno teku", poručio je Aleksandar Jovanović iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine"

Nebojša Ilić iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine" kaže da ne daju reke.

"Mi Stroplaninci od danas, i svi ostali, cela Srbija jasno i glasno kažemo 'ne' derivacione hidroelektrane", dodao je Ilić.

Predstavnici pokreta "Odbranimo reke Stare planine" naveli su da nisu politički pokret i istakli da su se okupili kako bi "rekli 'ne' onima koji skrnave reke i prirodu".

"Nećemo da plaćamo da reke guraju u cevi i pozivamo vas da i vi isto učinite. Živela Srbija, živele naše reke", poručili su iz tog pokreta.

I oni koji bi da grade mini-hidroelektrane imaju udruženje. Njihov argument je da je u Evropi izgrađeno 24.000 malih hidroelektrana, a u Srbiji tek 90.

"Svaki investitor, svaki građanin Srbije ima pravo da gradi malu hidroelektranu, s tim što je njegova obaveza kao investitora da to pravo ostvari tako što će ispuniti sve zakonom propisane obaveze", navodi Bojan Milovanović iz Nacionalnog udruženja mini-hidroelektrana Srbije.

Izražavaju žaljenje što je manji deo javnosti podržao, kako se navodi u saopštenju udruženja, "zlonamernu kampanju" koju protiv izgradnje tih objekata više od godinu i po dana jedan broj ljudi vodi "iz političkih ambicija, radi ličnog promovisanja i drugih interesa".

U Srbiji je planirana gradnja 870 malih hidrocentrala.

"Male hidroelektrane proizvode jako malu količinu energije, a nanose neprihvatljive ekološke štete, dakle degradiraju biodiverzitet, remete režime podzemnih voda i ometaju tradicionalni život lokalnog stanovništva. Ukoliko bi Srbija napravila 856 malih hidroelektrana imala bi svega 2 do 3,5 posto proizvedene energije na godišnjem nivou", objašnjava prof. Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta.

Srbija se obavezala da će proizvediti 27 odsto energije iz obnovljivih izbora, ali tu se računa i biomasa, solarna energija, energija vetra i geotermalna energija.

"Mi mislimo da mini-hidrocentrale ne treba da postoje u zaštićenim dobrima i verujem da će se to kroz naše zakone i valorizovati. Ono što je loša praksa u Srbiji je da je veliki deo tih mini-hidrocentrala, koje su čak i napravljene, nisu urađene kako treba", naglašava Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Ministar najavljuje da će posebna komisija proveriti da li su mini-hidrocentrale zaista napravljene u skladu sa predatim projektima.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво