Novi Sad - Omladinska prestonica Evrope

U novosadskoj Sinagogi održana je ceremonija otvaranja nove Omladinske prestonice Evrope. Ovu prestižnu titulu Novi Sad nosiće narednih godinu dana i prvi je grad koji nije iz Evropske unije a proglašen je Omladinskom prestonicom Evrope.

Grad Novi Sad je, nakon osvajanja prestižne titule Evropske prestonice Evrope 2021. proglašen je i za Omladinsku prestonicu Evrope.

Ta titula dodeljuje se na godinu dana, a Novi Sad ju je dobio pobedivši francuski Amiensom, britanski Deri Siti i Straban, Mančester i italijansku Peruđu.

U narednom periodu glavni grad Vojvodine imaće priliku da kroz slojevite programe prikaže svoj kulturni, društveni politički i ekonomski program za mlade.

Čast da Novi Sad bude Omladinska prestonica Evrope treba da opomene sve nas koga moramo da pitamo kada o budućnosti razmišljamo, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i poručio da su mladi ti koje treba pitati kada se o budućnosti radi.

Obraćajući se na ceremoniji otvaranja Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019. on je rekao da ničim nije zaslužio čast da ovde učestvuje, ali da nije smetao već da je nastojao da što više pomogne.

"Imaće Novi Sad više nego ikad nove fasade, uložićemo novac u nove puteve, dovešćemo nove fabrike, ali ono što sam večeras video to je nova energija, nova nada koju ova deca donose svima nama. Kad to vidite onda za budućnost ne brinete", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da ništa, pa ni politika ne može da leži na rečima, parolama i marketingu, već na projektima, planovima i ogromnom radu.

"I spremnosti da se suočite sa izazovima. Ključna reč je izazov, jer to onda nije problem, i najgore što može da se desi jeste novi izazov i novi pokušaj", poručio je predsednik Srbije mladima.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Opens - Novi Sad omladinska prestonica Evrope 2019 naš sistem za budućnost, koji će mladima vratiti mesto koje im pripada u društvu i dodao da je to prilika koja se ne sme propustimo i prokockati, ni po koju cenu.

Novi Sad i Srbija će u narednih 365 dana pokazati celom svetu kako izgleda društvo u kome mladi nisu statisti, dodao je Vučević.

"Ako nas pitaju kako smo uspeli da postanemo i omladinska i kulturna prestonica Evrope, da pobedimo među top kulturnim destinacijama u svetu, to je zbog vrednosti koje svakodnevno živimo", kaže Vučević.

"Bićete generator koji će pokretati društvo i graditi bolju Srbiju", rekao je Vučević, obraćajući se mladima, nosiocima te manifestacije, na svečanosti u istorijskom zdanju novosadske Sinagoge, kojoj prisustvuje i brojni ministri, predsednica parlamenta Maja Gojković i šef delegacije EU Sem Fabrici.

Tokom ovih 365 dana Novi Sad ima priliku da se posveti mladima više nego prethodnih godina.

U tom cilju biće organizovano više od 200 aktivnosti u koje će biti uključeno 500. 000 mladih iz cele Evrope. Aktivnosti će biti u Novom Sadu, na teritoriji cele Srbije, Evrope, a nekoliko programa i u SAD i u Aziji, najavili su organizatori.

Plan je i da se izgradi Omladinski centar na 2.000 kvadrata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се