Srbija pod snegom, saobraćaj otežan

Zbog obilnih snežnih padavina u celoj zemlji na snazi je žuti meteo-alarm, a saobraćaj je usporen i otežan. U Beogradu se čiste prioritetne ulice. Pojedine linije gradskog prevoza su skraćene. Snega na kolovozima ima u Pomoravlju, kao i u planinskim područjima. Apel vozačima da brzinu prilagode vremenskim prilikama, a pešacima da se oprezno kreću ulicama zbog smanjene vidljivosti i snežnih nanosa. Vojska spasila ženu kod Pasuljanskih livada. Vanredna situacija u Ivanjici, Despotovcu i nekoliko sela kod Aranđelovca.

Nakon crvenog, u zemlji je na snazi žuti meteo-alarm. To znači da su prognozirane potencijalno opasne vremenske pojave, koje nisu neuobičajene ali zbog kojih je potreban dodatan oprez.

Sneg je u većem delu zemlje padao više od 24 sata. Visina snežnog pokrivača se kreće od 10 do 40 centimetara, dok je u brdskim predelima od 30 do 50 centimetara. Na Kopaoniku je visina pokrivača 109 centimetara.

Saobraćaj na auto-putevima, prugama i rekama je nesmetan, a sve ekipe za čišćenje snega su na terenu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Auto-putevi i svi državni putevi prvog i drugog reda su, uprkos velikim snežnim padavinama u protekla 24 sata, prohodni, a sve ekipe zimske službe JP "Putevi Srbije" su na terenu.

Ministarstvo je apelovalo na sve učesnike u saobraćaju da voze pažljivo i koriste zimsku opremu.

"Putari su se 24 sata borili sa snegom koji je padao sve vreme. Svi putevi prvog i drugog reda su očišćeni i celu noć su bili prohodni. Putari su danonoćno prisutni, u jednoj smeni radi od 1.200 do 1.500 ljudi, a radi se u tri smene. Posebno vodimo računa o prevojima i turističkim mestima, na Zlatiboru nema problema, za Kopaonik je neophodno korišćenje zimske opreme i lanaca", izjavio je v. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Posebno je apelovao na vozače kamiona i cisterni da ne voze po ovakvom vremenu, kada sneg pada 24 sata, jer stvaraju probleme, s obzirom na to da je izuzetno teško voziti po takvim uslovima.

Šef stručnog štaba za čišćenje snega "Puteva Srbije" Zoran Stoisavljević rekao je za RTS da je jedini neprohodni put onaj koji vodi ka Goliji. Na čišćenju snega u Srbiji je, kako je naveo, angažovano 1.200 vozila i mašina.

Generalni direktor "Infrastruktura železnice Srbije" Miroljub Jevtić obišao je železničke stanice Rakovica i Topčider i tom prilikom izjavio da se železnički saobraćaj u glavnom gradu, ali i na svim prugama u Srbiji odvija redovno i nesmetano.

Kaže da Centralni operativni štab neprekidno dežura, a da je oko 900 zaposlenih angažovano na čišćenju i održavanju železničke infrastrukture.

"Zahvaljujući specijalnoj emulziji koja se prvi put ove zime koristi na srpskim prugama, uspešno smo rešili problem zamrzavanja skretnica, što je decenijama stvaralo poteškoće. Železnički saobraćaj se u uslovima velikih snežnih padavina odvija nesmetano, u šta smo se uverili tokom današnjeg obilaska beogradskog železničkog čvora. Takva situacija je i na svim ostalim prugama u Srbiji", rekao je Jevtić.

I saobraćaj na rekama u Srbiji odvija se bez teškoća.

Pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za vodni saobraćaj Veljko Kovačević izjavio je da Ministarstvo, sve lučke kapetanije i Direkcija za vodne puteve obavljaju 24-časovni nadzor nad plovidbom, te da nema nijednog razloga za uvođenje bilo kakvih ograničenja, restrikcija ili zabrana plovidbe.

"Smanjena vidljivost u toku noći i u ranim jutarnjim časovima zbog magle ne ometa plovidbu i nema nijednog razloga za zabranu plovidbe. Sve službe su u pripravnosti za delovanje u vanrednim situacijama, nemamo nikakvu najavu moguće pojave leda i ledohoda, a temperature na rekama su prosečne za ovo doba godine. Topljenje snega neće dovesti do povećanja vodostaja na rekama", rekao je Kovačević.

Pripadnici policije su zbog jakih padavina danonoćno na terenu, kako bi se našli na usluzi građanima kojima je pomoć najpotrebnija, saopštio je MUP.

Ministar Nebojša Stefanović zahvalio je svim pripadnicima policije koji, tokom ovih snežnih padavina i velike hladnoće, pokazuju neizmerno zalaganje na terenu.

Problemi sa gradskim prevozom u Beogradu 

U Beogradu je napadao sneg visine oko 40 centimetara. Saobraćaj je otežan uz povremene zastoje, naročito u funkcionisanju javnog prevoza, a pojedine prigradske linije su skraćene.

Tokom jutra bilo je oko 30 skraćenih linija na području Grocke i Voždovca, a najviše su prepešačili žitelji Kaluđerice.

Čiste se pretežno ulice prvog prioriteta, ali neke od prometnih saobraćajnica ovog jutra nisu bile očišćene.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pohvalio je sugrađane koji čiste sneg ispred svojih lokala. "U ovom momentu na pojedinim saobraćajnicama prvog prioriteta još uvek ima utabanog snega, ali su one prohodne. Radovi na trotoarima teku planirano, a ulice drugog prioriteta će se čistiti kada se za to steknu uslovi", dodaje Radojičić.

Naveo je da je bilo kvarova na elektromreži i problema sa trolejbusima i tramvajima, i istakao da su ti problemi rešeni.

"U 13 sati, skraćene su linije broj 303, 304, 39, 406L, a linija 503 saobraća izmenjenom trasom, dok tramvajske i trolejbuske linije nemaju zastoja", kaže Radojičić.

Stanovi se i dalje greju 24 časa neprekidno, a nema povećanog broja kvarova ni kada je reč o kanalizaciji kao i vodovodnim mrežama.

U gradskim službama kažu da je od početka zime do jutros potrošeno 18.500 tona soli, pa su se zalihe smanjile. Poručeno je još 12.000 tona soli, koja je, ističu, počela da pristiže.

U Beogradu ima više nego dovoljno soli da bi se izašlo na kraj sa snežnim padavinama koje se očekuju i narednih dana, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i istakao da do ponedeljka stiže nova isporuka od 600 tona.

Ekipe za čišćenje snega su u četvrtom stepenu angažovanja, a iz nadležnih službi preporučuju da se ne ide privatnim vozilima bez preke potrebe.

Radnici Gradske čistoće i Zelenila čiste trotoare, pešačke prelaze i stajališta javnog prevoza.

U planinskim predelima neophodna je oprezna vožnja i zimska oprema.

Prema informacijama Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu, svi putni pravci su prohodni, mada na kolovozu ima snega do pet centimetara.

Saobraćaj se odvija usporeno i otežano, bez zastoja i zabranjen je za šlepere i kamione sa prikolicama na putnom pravcu Kragujevac-Topola u oba pravca.

Protekle noći, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice u Kragujevcu spasili su pet osoba koje su, zbog snežnih nanosa, ostale zavejane u dva putnička vozila na putu u selu Veliki Šenj, na padinama planine Rudnik.

Akcija spasavanja trajala je nekoliko sati, a spasioci su, osim putnika, izvukli i zavejane automobile do prvog prohodnog puta.

Vozila javnog gradskog i prigradskog prevoza saobraćaju po skraćenom redu vožnje.

Zbog zametenih puteva i snežnih nanosa 12 sela u opštini Aranđelovac odsečeno je od sveta, pa je Štab za vanredne ituacije proglasio vanrednu situaciju na delu teritorije dok se putevi ne očiste. To znači da će za uklanjanje snežnih nanosa na području gde je proglašena vanredna situacija biti angažovane dodatne snage i mehanizacija.

Smetovi i nanosi snega stvarali su se na lokalnim putevima druge kategorije u okolini Niša ka selima Trupale, Sečanica, Supovac, Lalinac i Vrtište.

U Zimskoj službi u Nišu kažu da, iako nema mnogo snega, problem je bio jak vetar, ali da su ekipe očistile teren i da su sada putevi prohodni. U samom gradu ulice su prohodne.

U Kruševcu je u protekla 24 sata palo 30 centimetara snega. Sva mehanizacija JKP "Kruševac" i "Kruševac puta" je na terenu, pošto je na snazi četvrti stepen angažovanja opreme i ljudstva.

Sve prioritetne saobraćajnice i trotoari su očišćeni, a s obzirom na to da padavine prestaju počeće i raščićavanje sporednih ulica.

Zbog kvara na elektro-mreži 30 domaćinstava u selu Bukovica je bez struje, a nadležne ekipe rade na otklanjanju kvara. Jutros je završena popravka kotla u gradskoj Toplani koji je zbog curenja sinoć bio isključen.

Iz opštine Brus apeluju na vozače šlepera da bez lanaca ne kreću ka ovom pravcu jer dolazi do proklizavanja, što usporava rad putara na terenu. Lanci su obavezni i za putnička vozila na deonici od Brzeća ka vrhu Kopaonika.

Dopisnik RTS-a javlja da je na putu Kraljevo-Raška, skretanje za Kopaonik prekriveno snegom koji nanosi jak vetar. Upotreba lanaca preporučuje se i od Jošaničke banje do ski-centra.

Zbog problema u radu oba bloka termoelektrane "Kostolac", smanjena je proizvodnja električne energije, pa su u Požarevcu radijatori tek mlaki. U toku večeri očekuje se stabilizacija daljinskog grejanja.

U Novom Pazaru je snežni pokrivač dostigao visinu oko 30 centimetara. Saobraćaj je otežan, uz povremene zastoje. Putevi prvog i drugog reda su prohodni, osim deonice na putu Raška-Golija.

Kako je saopštio lokalni krizni štab, sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, a angažovana su i privatna preduzeća kako bi se što pre raščistile sve ulice.

Posle noći tokom koje su lekari Hitne pomoći i vatrogasci spasavali 80-godišnjeg pacijenta iz zavejanog sela Tovrljane kod Prokuplja, danas je malo mirniji dan.

"Deku smo našli u kući u dobrom zdravstvnom stanju, ali je bio sa aritmijom. Mi smo njega zbrinuli i morali smo na ćebetu da ga vučemo do lade nive", priča lekar. 

Vanredna situacija u Despotovcu

Zbog obilnih snežnih padavina, štab za vanredne situacije u Despotovcu proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine. Razlog je potreba angažovnja dodatne meanizacije za čišćenje snega kako bi se na celoj teritoriji opštine, a posebno u planinskim mesnim zajednicama uspostavio normalan saobraćaj i snabdevanje.

Na teritoriji opštine 29 zaseoka u planinskim selima ima otežan ili nema pristup do glavnih saobraćajnica. 

Inače, sneg u Pomoravlju, Resavi i Levču prestaje da pada. Na čišćenju su angažovana sva raspoloživa mehanizacija i ljudi, ali je saobraćaj u nekim krajevima veoma otežan.

Na auto-putu Beograd-Niš nema snega, saobraćaj je redak, a vozila JP "Srbijaput", čiste zaustavne trake.

U Pomoravlju je od juče palo oko 30 centimetara snega. Svi regionalni putni pravci u Pomoravskom okrugu su prohodni. Snega međutim ima na kolovozima, pa je saobraćaj usporen i otežan.

Put Paraćin–Zaječar preko Čestobrodice zatvoren je za kamione.

Problema je bilo i ka selima - Međureč, Rajkinac, Siokovac, Duboka, Lovci.

U opštini Rekovac, u Levču, gde je najviše palo snega, i gde je najviše staračkih domaćinstava, svi prioriteni putni pravci su očišćeni, a snabdevanje strujom, vodom i lekovima je normalno izjavio je predsednik opštine Aleksandar Đorđević.

Sa čišćenjem se ne staje, a ekipe Crvenog krsta su spremne za slučaj da nekome zatreba pomoć, dodao je Đorđević.

Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović izjavio je da su glavni putevi prohodni i da se radi bez prestanka na čišćenju sporednih puteva i ulica, a snabdevanje strujom, toplotno energijom i vodom je uredno.

Na ulicama Jagodine, na čišćenju snega uz druge mašine angažovani su i traktori.

Problema je jutros bilo u funkcionisanju autobuskog saobraćaja, pa su mnoge linije iz Jagodine ka crnovrškim selima skraćene. Autobus lokalnog prevoznika je ostao na putu kod sela Dragoševac, jer je drvo koje je palo povuklo strujne kablove.

U opštini Paraćin, zimska služba je radila celu noć. Na području grada angažovano je pet, a u selima četiri mašine. Snežnih nanosa ima prema selima Zabrega i Stubica.

Paraćin i Ćuprija povremeno imaju problema sa vodom.

Spasena žena iz Resavice 

Pripadnici Vojske Srbije spasli su život ženi iz Resavice koja je bez svesti ležala nepomično u snegu u blizini poligona "Pasuljanske livade".

Oni su joj pružili prvu pomoć nakon što je pretrpela epileptični napad i izgubila svest, a potom su je prevezli do ambulante u Resavici, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U Kraljevu sneg pada duže od 24 sata. Visina snežnog pokrivača je između 20 i 35 centimetara. Na obroncima Radočela ima i smetova visine do jednog metra. Putevi prvog i drugog prioriteta su očišćeni, ali građani Kraljeva nisu u potpunosti zadovoljni čišćenjem gradskih ulica.

Na kolovozu na Ibarskoj magistrali ima raskvašenog snega. Na auto-putu Ljig-Preljina nema zastoja.

U užičkom kraju snega ima i na putevima prvog prioriteta. Saobraćaj je usporen, ali se odvija bez zastoja. Na teritoriji Užica, Čajetine i Bajine Bašte i dalje je na snazi zabrana kretanja za kamione sa prikolicom i šlepere.

U višem delu Lučana već ima više od pola metra snega. Putevi prvog prioriteta su jutros očišćeni, a podeljeno je više od četiri tone nafte za čišćenje seoskih puteva. I veći deo opštine Ivanjica je zavejan, a dok sneg ne prestane da pada teško će moći da se očiste seoski putevi, pa je u toj opštini i dalje na snazi vanredna situacija.

Glavni putni pravci prohodni su i u Čačku, ali snega u velikoj količini ima na gradskim ulicama, pa je kretanje vozila usporeno.   

Sneg u Vranju počeo je da pada juče ujutru, putevi u gradu su prohodni, a redovno se čisti i auto-put.

Ka Vlasini je put prohodan, ima utabanog snega na kolovozu, dok mimo puta ima oko pola metra visokog snega. Nema problema sa strujom i vodom, a čiste se putevi i ka udaljenim mahalama.

U nekim delovima Kosova i Metohije sneg je premašio visinu od pola metra, pa je saobraćaj otežan. Kolovozi su klizavi, a ispod snežnih nanosa formiran je led.

U selima u brdsko-planinskim delovima gnjilanskog kraja ima neprohodnih deonica.

Kontakt plus javlja da je usporeno kretanje na magistralnom putu Gnjilane-Bujanovac, uprkos redovnom čišćenju. 

Prestanak padavina očekuje se po podne. Građanima se savetuje da očiste sneg ispred svojih zgrada i kuća, ali da ga ne nanose na kolovoz.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара