Skupovi, tribine, izložbe u SANU narednih meseci

Naučni skup “Državni poredak: Suverenitet u vremenu globalizacije”, svečana akademija povodom 30 godina od osnivanja Odeljenskog odbora za proučavanje manjina i ljudskih prava SANU, izložba posvećena akademiku Mihailu Gavriloviću i izložba dela Svetomira Arsića Basare, deo su programa koji će SANU organizovati u narednom periodu.

Potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Ljubomir Maksimović je na današnjoj konferenciji za novinare posebnu pažnju skrenuo na ciklus predavanja "Jugoslavija i Informbiro 1948-1956", koji je počeo 16. januara i trajaće do 22. maja, koji je, kako je rekao, važan za imidž SANU i njen živi kontakt sa društvom.

Za 8. i 9. februar Maksimović je najavio naučni skup "Državni poredak: Suverenitet u vremenu globalizacije", peti u okviru ciklusa "Strateški pravci razvoja Srbije u 21. veku", a 28. februara svečanom akademijom biće obeleženo 30 godina od osnivanja Odeljenskog odbora za proučavanje manjina i ljudskih prava SANU.

Kada su u pitanju Tribine Biblioteke SANU, Maksimović je pomenuo promociju zbornika radova "Delo Ive Andrića", čiji je urednik Miro Vuksanović (5. februar) i predstavljanje Izabranih dela Mirona Flašara u tri toma, koja su priredili Aleksandar Loma, Vojislav Jelić i Nenad Ristović (5. mart).

Izložba "Akademik Mihailo Gabrilović - istoričar, arhivist, diplomata" biće organizovana od 13. do 28. februara u Galeriji nauke i tehnike SANU, dok će u Galeriji SANU 13. marta biti otvorena izložba dela akademika Svetomira Arsića Basare.

U okviru ciklusa "Društvena i politička misao u Srbiji 19. i 20. veka" 8. marta biće organizovan naučni skup o Dragoljubu Jovanoviću koji će osvetliti ne samo njegovu političku delatnost, već i naučni doprinos, kao i prilike u predratnoj i posleratnoj Jugoslaviji. 

Maksimović je iz bogatog programa do maja izdvojio i naučni skup "Novine u demencijama", zakazan za 5. i 6. april, skrenuvši pažnju na činjenicu da sve više mladih oboleva od demencije i na predviđanja da će za 20-30 godina četvrtina čovečanstva patiti od nekog oblika demencije ili psihičkih poteškoća povezanih sa demencijom.

broj komentara 0 pošalji komentar