Oporavak Krupnja

Na manje od 150 kilometara od Beograda nalazi se Krupanj. I dok se ova opština uglavnom pamti po velikim poplavama 2014. godine, od tada gotovo urušenog gradića u Rađevini ovo mesto je postalo jedno od bolje infrastrukturno opremljenih.

Broj nezaposlenih u opštini Krupanj najmanji je u poslednjih nekoliko godina. U prilog tome govori i petsto ljudi manje na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. I meštani, kažu, primećuju boljitak.

"Živi se prilično bolje, i tendencija je da će biti još bolje. Ovo je pretežno poljoprivredni kraj, ali se malo razvija i taj industrijski deo", smatra jedan od meštana.

"U mom okruženju imam dosta prijatelja koji su ostali da žive ovde i da rade, našli su i bolji posao i imaju bolje uslove za život i rad nego što je to bilo ranije", kaže njegova sugrađanka.

Pored malih lokalnih preduzeća, u Krupnju trenutno posluje jedan strani i dva domaća investitora. Njihovi pogoni smešteni su u industrijskoj zoni u čiju izgradnju i rekonstrukciju Opština i dalje ulaže. Nadležni kažu da je otvaranje novih radnih mesta i dalje prioritet.

"Opština Krupanj je u budžetu za 2019. godinu odvojila osam i po miliona dinara za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja koje će realizovati u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Takođe, planira se i rekonstrukcija dve proizvodne hale u bivšoj fabrici 'Krupanjka' s obzirom na to da imamo u najavi dva nova investitora koji će započeti proizvodnju," kaže načelnik opštine Krupanj.

Uz dolazak novih kompanija, u Krupnju očekuju i velike infrastrukturne radove. Nastaviće, kažu, sa ulaganjem u projekat "pametnog grada", a nameravaju da konačno reše problem snabdevanje vodom u selima.

U Opštini Krupanj u toku ove godine planiraju i da kroz projekat javno-privatnog partnerstva asfaltiraju oko 100 kilometara puteva u seoskim zajednicima što bi trebalo, kako tvrde, da smanji odliv stanovništva iz ovog kraja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво