Crveni meteo-alarm u Srbiji zbog snega

Nove snežne padavine, u pojedinim delovima zemlje, posebno na području zapadne, jugozapadne i južne Srbije, usloviće povećanje snežnog pokrivača i do 40 novih centimetara. Sve važnije saobraćajnice za sada su prohodne, a vozačima se savetuje oprez.

Izdat je crveni meteo-alarm za područje Beograda, zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja, jugoistočne, jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije. Narandžasti meteo-alarm na snazi je u Banatu, Sremu i istočnoj Srbiji, a žuti u Bačkoj.

Narandžasti meteo-alarm znači da su prognozirane opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Crveni meteo-alarm znači da je vreme vrlo opasno i da naneta šteta može biti velika.

Manje padavina biće samo na severu zemlje. Do subote ujutru u glavnom gradu pašće između 15 do 30 centimetara snega. Temperatura će biti od minus tri do nule.

U "Putevima Srbije" tvrde da su sve važnije saobraćajnice prohodne. Na terenu je 2.200 putara sa više od 1.200 vozila, kamiona i mašina za čišćenje snega. 

Pored intenzivnih intervencija putara, jak mraz i niske temperature pretvaraju svaku vlažnu deonicu u led ili izraženu poledicu, dodaje se u saopštenju AMSS-a.

Štab za vanredne situacije u Ivanjici odlučio je da ostane na snazi vanredna situacija zbog snežnih padavina, koje će, kako je najavljeno, dostići i pola metra. 

Sneg uz kratkotrajne prekide na teritoriji Moravičkog okruga pada od juče popodne. Svi putni pravci, posebno saobraćajnice prvog i drugog prioriteta redovno se čiste. Na terenu su neprekidno dežurne putarske službe, javno komunalna preduzeća kao i jedinice civilne zaštite.

Na putevima trećeg prioriteta snega ima u raskvašenom stanju do pet centimetara pa je na tim putnim pravcima saobraćaj usporen ali nema zastoja niti zadržavanja. 

Na području grada Čačka putevi se neprekidno čiste a na seoskom području, pojedinim mesnim zajednicama grad je podelio raonike i gorivo kako bi meštani mogli sami da organizuju čišćenje lokalnih puteva.

Odrona ima na putu Dubac, Kaona u dragačevskom kraju kao i u ivanjičkoj opštini na putu Odraćenica, Preko Brdo. Zbog prošlog snežnog talasa U ivanjičkoj opštini i dalje je na snazi vanredna situacija. 

Tokom jučerašnjeg dana tamo je padao slab sneg ali je ovog popodneva jači intenzitet padavina. Angažovane su duple ekipe ljudstva i mehanizacije kako bi se putevi čistili i dok traju jače padavine.

Prati se situacija u planinskim predelima ove opštine a za sada su i tamo glavni putevi prohodni. Radova ima deonici puta Kratovska stena, Lučani i tu je saobraćaj regulisan naizmeničnim propuštanjem vozila. Odrona na putu Dubac, Kaona u dragačevskom kraju kao i u ivanjičkoj opštini na putu Odvraćenica-Preko Brdo. 

Na teritoriji grada Novog Pazara snega ima desetak centimetara, a nadležni čiste ulice. 

U nižim predelima kolovozi su vlažni, dok se u višim predelima na putevima može očekivati do pet centimetara.

Putevi prvog prioriteta, magistalni pravci i bitnije veze između gradova biće u naredna 24 časa posebno tretirani, kažu putari.

Vozačima savet da bez veće potrebe ne kreću na put, a ako to već moraju treba da imaju odgovarajuću zimsku opremu, dobre gume i lance za točkove.

Treba isplanirati putovanje, u kolima imati vode, hrane, pun rezervoar i mobilni telefon, jer saobraćaj može stati, a tada treba izdržati možda i nekoliko stati dok se put ne raščisti.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja, kao ni na putničkim terminalima sa srpske strane na granicama.

Teretna vozila na izlazu iz zemlje na graničnom prelazu Horgoš čekaju četiri sata, na Kelebiji tri sata, na Batrovcima čak sedam sati, a na prelazu Šid jedan sat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара