Šumarski fakultet ne da zemljište za mini-hidroelektranu na Goču

Šumarski fakulteta Univerziteta u Beogradu odbio je da da u zakup zemljište na Goču jednoj privatnoj kompaniji za izgradnju mini-hidroelektrane, a za tu svoju odluku dobili su i podršku Saveta Univerziteta u Beogradu.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić kaže da je privatna kompanija, na osnovu zaključka Vlade Srbije iz 2016. godine, kupila od Republičke direkcije za imovinu 161 metar kvadratni zemljišta na toku Gvozdačke reke, kako bi napravili postrojenje za vodozahvat.

Taj prostor im, kako kaže, ne znači ništa ukoliko ne dobiju u zakup od Šumarskog fakulteta zemljište za izgradnju koridora za cevi kroz koje bi voda od vodozahvata dolazila do zgrade sa turbinama.

"Savet Šumarskog fakulteta odbio je da im izda u zakup zemljište na kome su oni hteli da naprave derivacioni cevovod, jer bi izgradnja mini-hidrocerntrale ugrozila biljni i životinjski svet na Goču", rekao je Ristić na sednici Saveta.

On je skrenuo pažnju ukazao da na Goču ima više od 130 izvora, više od 1.500 vrsta pečurki, 129 vrsta ptica, 20 vrsta vodozemaca, 27 vrsta sisara.

Kako bi sprečili izgradnju mini-hidrocentrale u Specijalnom rezervatu prirode "Goč-Gvozdac", dekan Šumarskog fakulteta kaže da će se obratiti premijerki Srbije Ani Brnabić, predsedniku Aleksandru Vučić, svim nadležnim ministarstvima, ali i lokalnoj samoupravi - gradu Kraljevu.

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Popović ističe da je Savet dao podršku Šumarskom fakultetu da zaštiti svoju, ali i imovinu Univerziteta u Beogradu od "brutalne zloupotrebe" i gradnje mini- hidroelektrane na Goču.

"Danas problem ima Šumarski fakulteta, ali imaće i svaka druga članica UB koja pokušava da od tajkuna zaštiti svoju imovinu", istakao je Popović.

"U vrlo skorom periodu Savet Univerziteta će predložiti Vladi Republike Srbije i izmene Zakona koje regulišu postupak restitucije, odnosno povraćaj svih onih zadužbina i fondacija koje je komunistička vlast otela Univerzitetu u Beogradu u svojinu Univerziteta u Beogradu", dodao je Popović.

A kako je zapravo Šumarski fakultet dobio na upravljanje imovinu od 3.700 hektara na Goču?

Kraljica Natalija Obrenović je 1903. godine poklonila studentima UB 7.000 hektara zemlje u okolini Majdanpeka, ali pošto studenti nisu pravno lice imovina je preneta na UB.

Posle Drugog svetskog rata nove vlasti su oduzele 5.000 hektara tog prostora UB, a kao kompenzaciju su dale 3.700 hektara na prostoru planine Goč, između Vrnjačke Banje i Kraljeva.

Univerzitet u Beogradu je tu imovinu dao na upravljanje Šumarskom fakultetu koji prostor koristi kao nastavnu bazu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво