Prijava protiv članova DVT zbog sumnje na sukob interesa

Udruženje sudija i tužilaca Srbije podnelo je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca, istovremeno i članova Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca Srbije.

Prijavom traži da Agencija utvrdi da li su prijavljeni bili u sukobu interesa prilikom odlučivanja u slučaju Osnovnog javnog tužilaštva u Paraćinu Marine Makariev, koja je takođe član njihovog Udruženja.

Ukoliko utvrdi sukob interesa u konkretnom slučaju, UST predlaže Agenciji da prijavljenima izrekne meru "javno objavljivanje preporuke za razrešenje".

Udruženje sudija i tužilaca u saopštenju podseća da je Disciplinska komisija DVT izrekla Makarievoj zabranu napredovanja od dve godine, zbog nepravilnosti i propusta u radu, odnosno manjka u budžetu tužilaštva od oko tri miliona dinara tokom 2016. i 2017. godine.

Nakon toga je DVT, odlučujući po njenoj žalbi, preinačio disciplinsku sankciju i ublažio je na javnu opomenu, a u donošenju ove odluke su učestvovali prijavljeni izborni članovi DVT koji su istovremeno i članovi UTS, kao i tužiteljka iz Paraćina.

Zbog toga, Udruženje sudija i tužilaca traži od Agencija da utvrdi da li su pomenuti članovi DVT bili dužni da pre odlučivanja konsultuju Agenciju u vezi eventualnog postojanja sukoba interesa ili da se u konkrenom slučaju izuzmu iz postupka odlučivanja.

Pozvalo je Agenciju za borbu protiv korupcije da postupi po prijavi sa naročitom hitnošću, imajući u vidu značaj DVT za nesmetano funkcionisanje tužilačke organizacije i pravosuđa u celosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво