Ružić: Dodela sredstava opštinama po matrici

Prilikom finansiranja opština je moguće da postoje "neke nijansirane neravnomernosti", ali one ne pogađaju samo opozicione opštine, tvrdi ministar Branko Ružić u razgovoru za RTS. Zahvaljujući izmenama zakona, građani kao nosioci suvereniteta mogu da biraju na šta će trošiti novac opština, podseća Ružić.

U Grockoj, koja je dobila najveće povećanje budžeta za 2019. i Starom gradu, čiji budžet je povećan tek simbolično, i raspoloženje je u skadu sa tim.

U Starom gradu su ponovili da su nezadovoljni jer povećanje od pet miliona, kažu, nije dovoljno ni za povećanje plata zaposlenih u opštini, a 20 miliona dinara, koliko im ostaje za investicije, "nije vredno komentarisanja".

Budžet Opštine Grocka gotovo je udvostručen ove godine. U ovoj opštini očekuju da će, uz 450 miliona, koliko planiraju da ulože pre svega u izgradnju vodovoda, asfaltiranje ulica i drugu infrastrukturu, kad se dodaju direktne investicije grada, budžet dostići 10 miliona evra.

Grocka je po površini 50 puta veća od Starog grada i ima gotovo dva puta više stanovnika od centralne gradske opštine, i samo na prvi pogled budžetom je privilegovana. Činjenice su, međutim, sledeće: čak devet naselja ove opštine nema vodovod ili je voda neispravna za piće, ulice bez asfalta teško je izbrojati.

Grad budžete opština tretira kao delove gradskog budžeta. Prema rečima Milutina Folića, glavnog gradskog menadžera, u toku je rekonstrukcija Trga republike, Karađorđeve sa priobaljem, gradi se pasarela kod Kalemegdana. Radi se na Topličinom vencu, u Ulici Strahinjića bana, delu Simine. Ove godine trebalo bi da počne izgradnja parka na Topličinom vencu, garaže ispod Trga republike, rekonstrukcija Ulice cara Dušana i drugih ulica u ovoj opštini.

Ministar za lokalnu samoupravu Branko Ružić kaže da finansiranje opština ne spada u njegov resor, već da je to pitanje za Ministarstvo finansija.

Ukazuje da postoji matrica po kojoj se dodeljuju sredstva. "Normalno je da razni predstavnici opština, pre svega opozicionih, što je politički legitimno, ali nije utemeljeno, posegnu za tim da kažu da dobijaju manje, iako je ta matrica korišćena i kada je njihova stranka bila vladajuća i na nivou republike. To ima političku notu", naveo je Ružić.

Ministar je rekao da može da prihvati da postoje "neke nijansirane neravnomernosti", ali da one ne pogađaju samo te opozicione opštine. 

Ističe da su izmenama i dopunama zakona u ministarstvu hteli da se postigne veći stepen uključenosti građana u odlučivanje o njihovim sudbinama. Građani kao nosioci suvereniteta tako mogu da biraju na šta će se trošiti novac opština. Za to je moguće organizovati i referendum.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи