U Srbiji nema epidemije gripa 

Sezona gripa je u toku, ali epidemije nema, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" i ističe da je ove godine, u odnosu na poslednjih 10 godina, najbolji odaziv građana na vakcinaciju.

"Broj obolelih je u skladu sa očekivanim brojem za ovo doba godine i daleko ispod epidemijskog praga. Mi sada imamo nizak stepen virusa, sve u skladu sa očekivanjima za sezonu gripa", rekla je Tanjugu Darija Kisić Tepavčević.

Od početka sezone u Srbiji je od posledica izazvanih gripom umrlo dvoje ljudi.

"Radi se o osobama koje su imale hronične infekcije i koje su pod većim rizikom za nastanak različitih komplikacija", objasnila je Kisić Tepavčević.

Radi se virusima tima A, upravo onim virusima za koje se očekivalo da će da budu prisutni u ovoj sezoni i oni se "nalaze u sastavu ovogodišnje vakcine". 

Iako je potvrđeno da do kulminacije gripa neće doći, najugroženiji su kao i uvek hronični bolesnici i starije osobe sa slabim imunitetom.

"Lekara najviše posećuje najmlađi uzrast, deca do četiri godine. To je zato što su roditelji najsavesniji što se tiče zdravlja njihove dece i najčešće se javljaju pedijatru, pa su u ovoj grupi najviše beleže respiratorne infekcije koje se povezuju sa gripom", rekla je epidemiolog Kisić.

Odrasli se sa takvim simptomima ređe javljaju lekaru, kažu u "Batutu", i ističu da je ove godine u odnosu na poslednjih 10 godina najbolji odaziv građana na vakcinaciju protiv gripa.

Postoji dovoljan broj vakcina za one koji se nisu vakcinisali i one se, prema potrebi, ravnomerno raspoređuju po zdravstvenim ustanovama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво