Maturski umesto prijemnog, fokus na pripremi učenika

Za manje od tri godine, srednjoškolci će polagati državnu maturu i to će istovremeno biti test za upis na fakultete. Prva generacija đaka koja će završne ispite polagati po novom konceptu trenutno je u drugom razredu srednje škole. Pripreme našeg obrazovnog sistema za novi sistem su počele, a fokus je na pripremi učenika, rekla je za RTS Marija Krneta iz Ministarstva prosvete.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Krneta je rekla da će ispit važiti za sve učenike i sastojaće se iz tri dela: maternjeg jezika, matematike i trećeg dela, gde će učenici birati šta će polagati od šest predmeta, odnosno predmeta struke.

"Maturski ispit će u delu matarnjeg jezika i matematike biti isti za sve učenike, dok će za treći deo fakulteti propisati šta će se polagati", kaže Krneta.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će u narednom periodu formirati više od 200 komisija koje će pripremiti srednje obrazovanje za fakultete i koje će raditi i sa fakultetima. Kako ističe, u celom tom procesu fokus je na pripremi učenika.

"Promene su nešto što donosi nemir, ali, ukoliko se dobro pripremimo, neće biti problema. Sva testiranja su pokazala da osmaci, koji već imaju maturski ispit, imaju mnogo veća postignuća nego ranije", navela je Krneta.

Napominje da je još jedan od zadataka komisija bodovanje. Oni će, kako dodaje Krneta, odlučivati da li će ostati odnos 40 prema 60.

"Državna matura je zamišljena kao test, papir i olovka, a sve što ne može tako da se rangira, fakulteti će dodatno proveravati", kaže Krneta i dodaje da to što Srbija ima sistem završnog ispita na kraju osnovne škole povećala nivo pravičnosti.

Kako ističe, svaka škola dobije informacije kakvi su njeni učenici i može kasnije na to da utiču.

"Ispit jeste važan, jer proverava šta ste naučili za četiri godine. Uvedeni izborni programi, u trećoj i četvrtoj godini srednje škole omogućiće učenicima da isprobaju sebe na poljima koja su izabrali", rekla je Krneta.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 23. jan 2019, 14:28) - Zvezda [neregistrovani]

Jok

A oni koji ne žele studirati ili nemaju za to uslova (npr. deca sa sela), će uraditi minimum za prolaz, pa će škola biti loše rangirana.

(sreda, 23. jan 2019, 09:54) - Nikola [neregistrovani]

pitanje

Sta je sa ljudima koji bi upisali fakultet u 25-30 god?

(sreda, 23. jan 2019, 09:52) - Aleks [neregistrovani]

Matematika

Kako će biti fer polaganje matematike, kad sam ja u srednjoj medicinskoj imao matematiku samo 2 godine, traljavo, dok su gimnazijalci imali sve 4 godine, prilično detaljno?

(sreda, 23. jan 2019, 09:30) - VV [neregistrovani]

Odlicno!

..i jos kad bi uveli da se maturski predaje anonimno..to bi bilo divno!

(sreda, 23. jan 2019, 09:16) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Bilo je već vreme da se uvede ovakav model polaganja, koji će dati vremena srednjoškolcima da se na vreme opredele i pripreme šta će studirati.