Za sedam decenija prosečan stanovnik Srbije ostario 14 godina

Srbija će 2060. godine imati za petinu manje stanovnika nego 2015. a 100 zaposlenih izdržavaće skoro 60 penzionera, upozoravaju demografi. Taj problem muči i mnoge evropske zemlje, koje traže načine da podmlade stanovništvo. Ionako lošu demografsku sliku Srbije i gotovo cele Istočne Evrope dodatno pogoršava odlazak mladih u razvijene zemlje.

Za proteklih sedam decenija, udeo mladih se prepolovio, broj starih povećao više od tri puta, a prosečan stanovnik Srbije ostario gotovo 14 godina. Starenje populacije je sigurna budućnost Srbije, upozoravaju statističari.

"Tako da bi na kraju projekcionog perioda gotovo svaki treći stanovnik Srbije, odnosno 31,5 procenata, bio stariji od 65 godina. Sve varijante predviđaju smanjenje udela radno sposobnog stanovništva u ukupnoj populaciji a pad bi se kretao u zavisnosti od varijante od 9, 5 do 11,2 odsto", kaže Ljiljana Sekulić, rukovodilac u Republičkom zavodu za statistiku i član Saveta za starenje pri Vladi Srbije.

Duže od pola veka u Srbiji se ne rađa dece ni za prostu reprodukciju. Povećanje natatliteta visoko je na listi prioriteta i ostalih evropskih zemalja. Njihova istraživanja pokazuju da novčana davanja porodicama nisu najvažniji podsticaj.

"Ono što se ispostavilo da je ključno pre svega u evropskim zemljama je da roditelji, pre svega majka, da usklade posao sa tržištem rada. Dakle u zemljama gde to nije moguće su niske stope fertiliteta, u zemljama koje imaju podsticaj države za usklađivanje rada i roditeljstva su veće stope fertiliteta", ističe Lara Lebedinski, urednica časopisa Mons i naučna saradnica Instituta ekonomskih nauka.

Mladi u Srbiji, čak 98 odsto njih, želi porodicu sa najmanje dvoje dece, pokazuju istraživanja. Od želje do odluke o tome mnogo je prepreka.

"Kada ih pitamo koji su najznačajniji uslovi da bi neko postao roditelj, oni kazu, pod broj jedan sigurnost prihoda, odnosno izvesnost prihoda. Čak nije na prvom mestu ni stambeni status ni visina prihoda nego je bitno da imaju nekakve izvesne prihode sa kojima mogu da računaju na neki preiod da bi mogli da izdržavaju svoju porodicu. Egzistencijalna budućnost je jedan od preduslova", kaže Dragan Stanojević, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Razvijene zemlje, poput Nemačke, otvaraju vrata za obrazovne mlade ljude i radnu snagu čime pokušavaju da reše problem starenja i smanjenja broja stanovnika.

U Srbiji je formiran tim stručnjaka koji bi trebalo da donese strategiju, kako da zadrži mlade u Srbiji i da motiviše one koji su otišli, da se vrate.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 23. jan 2019, 09:14)
Nikola [neregistrovani]

Istina

Ispratismo dva drugara pre neki dan. Jedan ode za Madjarsku da radi za 600 evra a drugi u Stutgart kao lekar za jedno 5 puta vise u startu. Losa Vam je ta procena jer za godinu dve kada bude otvorena granica tek tada ima da ode narod. Dvoje kada rade moze se komotno ziveti a posla ima samo treba biti uporan i vredan.
Na zalost ovde nikako ljudi ne mogu napraviti racunicu sa 35000 dinara.

(utorak, 22. jan 2019, 23:55)
anonymous Srdjan Sredojevic [neregistrovani]

Molimo

Dokle vise da molimo i da trpimo ponizenja muka mi je.

(utorak, 22. jan 2019, 23:42)
Boki [neregistrovani]

...formiran tim stručnjaka...?

Stručnjaci su otišli...

(utorak, 22. jan 2019, 23:35)
Пера писар [neregistrovani]

Па шта?

И ако све буде тако, или још и горе? Нестали су и Етрурци, а из њих зникли Римљани.

(utorak, 22. jan 2019, 23:19)
anonymous [neregistrovani]

tra lala

Ovakva istrazivanja su pogresna i neznam cemu sluze a najvise da deluje depresivno na narod koji razmislja za svoju buducnost i buducnost svoje dece.Stavimo prs na celo i razmislimo kakvi su se dogadjaji desili preko noci tako da nismo sigurni sta ce sutra biti.Verujem da ovo ima negativan uticaj i sluzi u neke svrhe zato se i potencira o populaciji u nasoj zemlji .Ovo se dogadja u mnogim zemljama u svetu pa sta je poenta?

(utorak, 22. jan 2019, 23:14)
anonymous [neregistrovani]

prognoza

Desice se to do 2025 sa gorom matematikom,pocev od otvaranja Nemacke sledece godine.

(utorak, 22. jan 2019, 23:13)
anonymous [neregistrovani]

Komisija

Mislim da je potpuno jasno da bar mladi nece ovde vise da rade za 300...500 evra. Kad im se bude omogucio zivot sa dobrim zaradama, zivot da imaju stan i sve druge stvari koje ima normalan svet,onda nece imati potrebu da odlaze.

(utorak, 22. jan 2019, 23:10)
anonymous [neregistrovani]

Slika

Za ovu sliku su najveci krivci politicari. Jednog ce dana samo oni ostati u Srbiji.

(utorak, 22. jan 2019, 23:03)
anonymous [neregistrovani]

Uspesi ?

To je posledica te neke tranzicije,malih i srednjih preduzeca,mape puta,eu integracija,prihvatanja eu vrednosti, privatizacije, rasta BDP-a, otvaranja novih radnih mesta,duing biznis liste i svega tome slicnog.

(utorak, 22. jan 2019, 22:37)
anonymous [neregistrovani]

Проширена сарадња

То што су многи расејани по свети треба да буде карика које спаја културе, обично се повратак гледа као бесповрат и то је оно што забрињава - како је глупа изрека да не може да се седи на две столице, и као да изрека стварно може да замени стварност, па онда само треба да се дискутује о некој изреци а не о стварном стању ствари - чињеница је да многи који владају са више језика или имају прилику да се образују на различитим местима, а то је свакако и српска дијаспора, много се тога издешавало од пре 50 година с тим што ово не треба посматрати једнострано, могу да допринесу или у ствари доприносе да избор боравишта не буде проблем већ вишеструка корист, корист и за окружење, или је то све само пусти сан!??