Oproštaj od Miodraga Radovanovića Mrguda

Komemoracija povodom smrti glumca Miodraga Radovanovića održana je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Sahranjen je u Aleji Velikana na Novom groblju u Beogradu.

Vlasta Velisavljević, Milan Caci Mihailović, Isidora Minić, Dragan Vujić Vujke, Tanasije Uzunović, Branislav Bane Tomašević, Miodrag Dragičević, braća Teofilovići, Branko Cvejić, Srđan Timarov... došli su danas u JDP kako bi odali počast bardu našeg glumišta.

Pred oko pedesetak okupljenih prva je na scenu JDP-a izašla direktorka ovog pozorišta Tamara Vučković, koja je kazala da je Mrgud bio u ovom prostoru skoro od osnivanja teatra.

"Bio je stalni član od 1955. godine i ovde je odigrao preko 100 uloga i dobio brojna priznanja i nagrade. Igrao je u predstavama koje su imale dug vek, a poslednji put se našao na sceni 27. februara 2018. godine u predstavi "Tako je moralo biti". Pamtićemo ga po velikoj posvećenosti pozorištu, kao ozbiljnog profesionalca i uprkos njegovom nadimku po toplom osmehu" kazala je Vučković.

Branka Petrić se od svog kolege i prijatelja oprostila na dirljiv način sećajući se poslednjih momenata koje je provela sa Mrgudom.

"Ništa nije govorilo da će otići jer je do poslednjeg našeg viđenja bio pun energije. U njegovom glasu i radoznalosti ništa nije ukazivalo na njegov odlazak. Negde drugde bi njegov izlazak na scenu u 89 godina mamio ogromne aplauze" kazala je Petrić i naglasila da je često čekajući svoj red za izlazak na scenu u predstavama "Tako je moralo biti" i "Skakavci" slušala Mrgudove dijaloge sa Pecom Ejdusom i Borisom Isakovićem.

"Ti dijalozi su bili pravo glumačko umeće i majstorstvo. Bio si stub pozorišta, spasao si tolike predstave. Danas general, a sutra vrhunski vojnik. Bez takvih glumaca i ljudi kao što si ti pozorište ne može da opstane. Otišao si od nas i ostavio nam sećanje na tebe i tvoje maestralne uloge" rekla je Branka Petrić.

Slobodan Beštić se sećao svog prvog susreta sa Mrgudom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

"Upoznao sam gospodina Mrguda kada sam došao u JDP on je za mene bio Šicer i gajio sam poštovanje prema njemu. Skoro da nisam smeo da mu se obratim. Bio je savremeni glumac koji je bio sposoban da igra sve. Od njega sam učio, ne samo zanat, već i glumačku etiku koja se izgubila u poslednje vreme" kazao je Beštić i napomenuo da je Mrgud uvek bio smiren.

"Gospodski se ponašao u svakoj situaciji, a sa svima bio na 'vi'. Poslednji put smo se sreli prošle godine. Videli smo se u bifeu, poleteli smo jedno drugom u zagrljaj. To je bio naš poslednji susret i sada bih na kraju voleo da pređemo na ti" kazao je Beštić. 

Infar Mensur se oglasio video porukom, jer je van Beograda, u kojoj je naglasio da je Mrguda upoznao kada je ušao u JDP.

"Mrgud je bio moj neizbežni kolega u te 42 godine mog boravka u pozorištu. Mrgud je bio kolega kojeg sam voleo i sa kojim sam se družio. Uvek mi je govorio da mu ne treba ništa i da njegov sin Rastko brine o njemu od kada je preminula njegova supruga Radmila." kazao je Mensur. Video porukom do Mrguda se oprostio i Slavko Štimac.

"Mrgud je bio moderan, ležeran, ispred svog vremena. Imao sam tu sreću da igram u njegovom zadnjem filmu i mogu samo da kažem: 'Hvala čika Mrgude!" kazao je Štimac.

Glumac Miodrag Radovanović Mrgud preminuo je 14. januara posle duge i teške bolesti u Beogradu.

Ostavrio je više od 150 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Bio je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nadimak "Mrgud" dobio je još u osnovnoj školi kada ga je drugar tako nazvao zbog neke nesuglasice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво