Komunalna policija svakog dana oduzme jedno taksi vozilo

Od nedavno, prema izmenjenom Zakonu o prevozu putnika, Komunalna policija i Saobraćajna inspekcija imaju pravo da i oduzmu vozila nelegalnim taksistima. Na osnovu tog propisa, proteklih nedelja u Beogradu je oduzimano gotovo po jedno vozilo dnevno.

Od kraja prošle godine u prestonici su privremeno oduzeta 24 vozila bez licence, među njima oni registrovani u Apatinu, a taksirali su na beograskim ulicama.

"Mnogo gori i opasniji od njih i u većem broju su internet taksi prevoznici, koji bez problema razvijaju svoje poslovanje putem kompanija koje povezuju korisnike usluga sa svojim partnerima vozačima, a koji su ovim novim zakonom stavljeni potpuno van snage", napominje Boško Vukojević iz Taksi Komore.

Tri vozila oduzeta su i kompaniji "Kar gou", koja u Srbiji posredstvom interneta ugovara usluge prevoza putnika. Iz te kompanije kažu da su im automobili oduzeti iako nije istekao zakonom predviđeni rok da se prilagode novim pravilima.

"Ne kršimo zakon kroz iznajmljivanje vozila sa vozačem, po starom zakonu koji je bio važeći, zakonu o turizmu, iznajmljivanje vozila sa vozačem je nešto što je normalna stvar. Ljudima je oduzeta privatna imovina i ne znaju rok kada će im biti vraćena", navodi Vuk Guberinić iz kompanije "Kar gou"

Veća ovlašćenja za komunalne policajce 

Iako smo od nadležnih gradskih službi tražili komentar o ovom slučaju, odgovor nismo dobili. Komunalna policije je i ranije kontrolisala taksiste ali po novim propisima imaju veća ovlašećna.

"Na osnovu tih proširenih ovlašćenja mi možemo licima koja upravljaju vozilima koja nemaju odobrenja grada Beograda privremeno da oduzmemo vozilo", ističe Nenad Lakić iz Komunalne policije.

Prethodne mere, kažu, nisu dale rezultat.

"Dolazili smo do situacija da su oni imali duple table, da su imali falsifikovane table, da su table svoje pričvršćivali nitovale za automobile. Čak i ako ih skinemo, oni su imali duple i dešavalo se da oni nastavljau da obavljaju te neregularne delatnosti", dodaje Lakić.

"Ono što je problem i što čeka udruženja, posebno udruženja 'Gold' i 'Naksis', nekoliko tih taksista smo našli sa njihovim tablama. Za neke tvrde da su ukradena, to moraju da prijave policiji, tako da će i udruženja koja izdaju table taksistima morati da plaćaju kazne jer su i oni za to odgvoorni. Pričaćemo i sa opštinama, videli ste da je tu i Sečanj i Alibunar, da vidimo kako oni mogu da izdaju licence odnosno dozvole ljudima koji žive u Beogradu

Po Zakonu vozila mogu biti oduzeta najviše 30 dana. Za to vreme Sekretarijat za inspekcijske poslove odlučuje o kazni za prekšioce koja može biti i milion dinara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи