Prevencija raka grlića materice – jedan pregled u tri godine čuva život

Počinje Evropska nedelja prevencije raka grlića materice i trajaće do 27. januara. Svake godine samo u Evropi taj karcinom se otkrije kod 60 hiljada žena, a polovina od tog broja premine. Loša statistika i u Srbiji – svakoga dana jedna žena umre, a četiri obole od ovog raka.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice i ove godine usmerena je na rano otkrivanje bolesti. 

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da obeležavanjem Evropske nedelje počinju javne i preventivne aktivnosti koje treba da rezultiraju najznačajnijom merom – odlazak žena kod ginekologa jednom u tri godine na "Papanikolau" pregled.

"Pregled je kratak, bezbolan. Treba otići kod ginekologa, dinamika pregleda je jednom u tri godine i treba uraditi Papanikolau test koji daje mogućnost da se na vreme otkriju promene na sluzokoži u najranijoj fazi", objasnila je Jovanovićeva.

Pored preventivnih pregleda, veoma značajna mera koja se primenjuje u svetu je i imunizacija. Jovanovićeva podseća da je humani papiloma virus jedan od uzročnika promena na grliću materice.

Prema njenim rečima, u porodici ovih virusa postoji više od 130 tipova, ali određen broj njih je patogen i dovodi do kancera grlića materice.

Kada je u pitanju vakcinacija, ona se u svetu sprovodi od 2006. godine, u 70 odsto slučajeva donosi potpunu zaštitu od karcinoma grlića materice, i ne isključuje "Papanikolau" pregled.

Vakcina je bezbedna i efikasna, i primenjuje se u ranoj životnoj fazi. Daje se adolescentima pre stupanja u seksualne odnose.

Jovanovićeva apeluje na sprovođenje "Papanikolau" testa, redovne gionekološke preglede, na metode ranog otkrivanja raka.

Skrining pregledi se u Srbiji sprovode od 2012. godine u 18 opština. Praksa je, navodi Jovanovićeva, pokazala da je odziv na preglede veliki. Odazvalo se 60 odsto žena u drugom ciklusu realizacije skrininga.

Prilikom sprovođenja programa, koji traje tri godine, više od 20.000 žena je pregledano, a otkriveno je 165 karcinoma.

Sve se više govori o novom zakonu i skrining pregledima, a Jovanovićeva kaže da je značajno imati pristup podsticajnim merama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво