Ulice u pocerskim selima nose nazive familija

Ažuriranjem adresnog registra svaki stanovnik Srbije imaće adresu sa ulicom i brojem. Šabačka lokalna uprava završila je svoj deo posla i dodelila nazive za 545 novih ulica na celom području grada. Na predlog mesnih zajednica, Bukora i Metlića, neke ulice dobile su nazive po familijarnim malama i sokacima.

Mikailo Arsenović iz Bukora pokazuje gde su Divići, mala Jakovljevići, Lazarevići, Selenići i Arsenovići, dok su na drugoj strani Kuzmanovići, Matići i Markovići.

Tako je oduvek bilo. Selo se delilo po familijama, a po rodbinskim pocerskim zaseocima znalo se ko gde živi u Bukoru.

"Nema tu ni jednog broja. U ličnim kartama piše bb", ukazuje meštanin Rade Ilić.

Ubuduće, u svim dokumentima uz broj biće i ulica – Dukića, Tovarovića, Mandića sokak i imena drugih familija do kojih putevi dovode.

Predsednik Mesne zajednice Bukor, Marko Tovarović kaže da su hteli da nastave tradiciju, da novim građanima ostave u amanet stare nazive.

Zbog mira u selu, tamo gde je više familija, naziv ulice biće po istorijskoj ličnosti. Rodbinski naziv će se dati i neasfaltiranim putevima po pobrđu, i do kuća u kojima se odavno odžaci ne puše. U Bukoru ulice po sokacima, u Metliću po malama.

Živojin Mandić iz Metlića kaže da živi u Ulici Mandića mala.

Dragan Milovanović iz Metlića napominje da "da su dali neka druga imena, ne bi se snašli ni meštani, a kamoli neko sa strane".

Po familijarnim orjentirima, od davnina su stizala i pisma i penzije, i računi i sudski pozivi. Šta je za koju kuću, poštari nisu imali dilemu.

"Upoznao sam sve sokake, sve ljude, tako da veoma dobro poznajemo narod na svim seoskim područjima", priča poštar Vladan Vešić.

Prolećno vreme doneće i table i brojeve za svaku kuću, sokak i malu. O državnom trošku, kažu, više neće biti bb. Sa zamenom dokumenata o svom trošku biće kao i vekovima ranije – svoji na svome.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво