Plivanje za časni krst uoči Bogojavljenja

Na Savi kod Beogradske tvrđave, članovi Kraljevskog reda vitezova plivali su, na Krstovdan uoči Bogojavljenja, za časni krst.

Učesnici trke, koja se po četvrti put odvija pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević, a u saradnji sa Skupštinom grada i koja nije takmičarskog karaktera preplivali su simboličnu trasu od 33 metra i zajedno podigli trofej u znak sabornosti. 

Mihajlo Vladić iz Beograda, koji ima svega sedamnaest godina, odlučio se da pliva za časni krst sa članovima Kraljevskog reda vitezova, jer manifestacija ima za cilj, kako kaže, ojačavanje duha.

"Sebi sam dokazao da mogu ovako nešto da izdržim, da sam dovoljno jak, pre svega duhovno, jer je ovo duhovna manifestacija", deli svoje utiske ovaj mladić.

Kraljevski red vitezova plivanje za časni krst obnovili su još pre dvadeset godina, kada je manifestacija bila takmičarskog duha.

"Okupljamo ljude koji su postili i koji shvataju da na ovaj dan nema takmičenja, nego da smo zajedno", rekao je Hadži Zoran Rađenović, predsednik Kraljevskog reda vitezova.

Manifestacija je počela služenjem svete liturgije u Crkvi Ružica, a onda se povorka sa vitezovima niz padine Kalemegdana spustila do reke. Sugrađani su bili u prilici da posmatraju bogat program na keju ispod Beogradske tvrđave.

Brojni hrišćanski vernici sutra će na Bogojavljenje plivati na rekama i jezerima u Srbiji za časni krst, kao što su to činili i ranijih godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво