Koje su koristi od članstva u CERN-u

Zastava Srbije uskoro će se zavioriti ispred sedišta CERN-a u Ženevi, kada naša zemlja i zvanično postane 23. stalna članica ove prestižne naučne organizacije. Osim naučnika, studenata i doktoranada, sa CERN-om sarađuju i brojne domaće kompanije, pogotovo one koje su upućene na industriju i tehnološki razvoj, kaže profesor Petar Adžić, predsednik državne komisije za saradnju sa CERN-om i predstavnik Srbije u Savetu CERN-a.

U ovom trenutku, smatra profesor Petar Adžić, članstvo u CERN-u je izuzetno važno za državu, i podseća da su naši inženjeri i fizičari sarađivali sa CERN-om i pre pridruženog i punopravnog članstva.

"Država bi trebalo da iskoristi ovu mogućnost zaista, pre svega, posredstvom sposobnih industrijskih komapanija koje bi trebalo da konkurišu za određene poslove na projketima CERN-a, da u značajnoj meri vrate cenu ili deo članarine koja se plaća, plus iskustvo koje steknu", kaže Adžić. 

Oko osamdeset stručnjaka iz Srbije trenutno je angažovano u CERNU - istraživači Instituta za fiziku, Instituta "Vinča", Fizičkog fakulteta i Novosadskog univerziteta. 

Članstvo u ovoj organizaciji od višestruke je koristi i za studente i za doktorande. O tome kako je ono finansijski regulisano, kaže da se ne može naći nijednu istraživačku instituciju koja će biti zadovoljna sa finansiranjem. 

"Ne samo u našoj zemlji nego i u inostrantvu. Onaj novac koji dobijamo na osnovu projekata, konkretnije direktnih materijalnih troškova, nije dovoljan, mi ga koristimo, ali glavni, najvažniji deo za naše najmlađe člavove i saradnike koji rade doktorate, uglavnom obezbeđujemo na osnovu bilateralnih sporazuma istraživačkih timova, partnerskih s kojima radimo i iz budžeta CERN-a", istakao je Adžić.

Zato su i potrebna veća izdvajanja za nauku.

"Otprilike oko 1,5 odsto bi bilo potrebno iz budžeta da se krene sa nekim reformama. Iako je preporuka Evropske komisije da to bude tri posto.  Osnivanjem ovog fonda videćemo da li će to nešto da promeni. Osim toga, naša država je do sada dosta polagala na nas koji smo radili tamo, što je bio i osnovni uslov za aplikaciju u CERN-u", kaže Adžić.

Punopravno članstvo dozvoljava državi da ravnopravno učestvuje u odlukama CERN-a i da štiti svoje i interese organizacije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи