Radionice koje migrantkinje u Pirotu vraćaju u srećna vremena

U Prihvatnom centru kod Pirota smešteno je 190 migranata iz Irana, Avganistana, Sirije i Iraka. Većini je to stanica ka zemljama Zapadne Evrope. Komesarijat za izbeglice pokušava da im ponudi što kvalitetniji boravak.

Nekada su i one uživale u sitnim ženskim radostima. Trudile se da, poput mnogih žena, budu lepe i doterane. Kreativna radionica na kojoj su učile kako da naprave nakit vratila ih je, kažu, u neka srećna vremena kada su imale svoj dom.

"Veoma mi je drago što ste nam omogućili da izrađujemo bedževe i nakit sa zastavama naših država. To sam baš emotivno doživela i hvala svima što se interesuju za nas i što nam pomažu", kaže Iranka Zari.

Rozije, takođe iz Irana, rekla je da su im ovakve radionice zanimljive, jer vreme provode na koristan način. Dodaje: "Nemamo šta drugo da radimo".

"Radile su sa perlicama, od toga su izrađivale nakit za sebe, i bilo je baš interesantno i za njih i za mene iskustvo", izjavila je Marija Stojev, predavačica na radionici.

Predstavnici Komesarijata za izbeglice, u sardnji sa raznim udruženjima i nevladinim sektorom, trude se da kontinuirano organizuju radionice i edukacije.

"Pokrivene su sve kategorije koje su prisutne u centru, i žene i deca", rekao je Stefan Nikolić, koordinator u Prihvatnom centru Pirot.

"Ovde imamo čas za srpski, svaki dan idem na čas, učim srpski", govori zadovoljna 14-godišnja Narges iz Irana.

U Prihvatnom centru u Pirotu ima još mnogo migranata koji poput Narges uče srpski jezik – da bi se lakše sporazumevali, ali i iz zahvalnosti što su, kažu, dobili privremeni dom dostojan čoveka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво