Kraljevačka bolnica: Tela beba čuvaju se po propisu

Nakon što je objavljeno da u Opštoj bolnici u Kraljevu u zamrzivaču čuvaju tela 13 beba, oglasila se uprava te bolnice. Kažu da je reč o mrtvorođenim bebama u periodu od 2016. do 2018. godine koje nisu sahranjene. Ističu da se tela čuvaju po svim Zakonom predviđenim propisima, o čemu se vodi uredna evidencija.

Radi se o bebama koje roditelji nisu preuzeli i sami sahranili, što po zakonu nisu ni dužni da urade, kažu u Opštoj bolnici.

"Prilikom kontrole Republičke komisije za nestale bebe, u Službi za patologiju i sudsku medicinu Opšte bolnice 'Studenica' je prikazano 13 mrtvorođenih, obdukovanih beba od 2016. godine, koje roditelji nisu preuzeli. One se čuvaju po svim Zakonom predviđenim propisima, o čemu se vodi uredna evidencija u Protokolima", navodi se u saopštenju bolnice. 

Objašnjavaju da do decembra 2018. godine nije postojala gradska odluka o sahranjivanju ovih beba.

"U toku je formiranje Komisije od strane ovlašćenog preduzeća JKP 'Čistoća' Kraljevo i OB 'Studenica' za sahranjivanje mrtvorođenih beba, tako da će se u narednom periodu, u skladu sa ovom odlukom, izvršiti sahranjivanje", ističe se u saopštenju Opšte bolnice Kraljevo.

"Skandalozno je da se ovi podaci pogrešno tumače i koriste za širenje panike i uznemiravanje javnosti, a za to neko treba da snosi odgovornost", zaključuje se u saopštenju.

Član Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u svim prijavljenim slučajevima nestale dece Radiša Pavlović kaže da republički inspektor za zdravstvo pregleda dokumentaciju.

"Dole, mi smo deo dokumentacije pregledali, imaju pokriće za sve to, samo se otvara pitanje zašto se u zamrzivačima nalaze bebe mrtve, znači zašto", upitao je Pavlović.

U kraljevačkoj Opštoj bolnici bili su i pripadnici policije i tužilac kako bi utvrdili činjenice o slučaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи