Dekani zabrinuti zbog novog zakona o nauci, traže sastanak sa ministarstvom

Tokom ove godine trebalo bi da bude usvojen Zakon o nauci i istraživanjima. Primedbe na njegov nacrt resornom ministarstvu poslali su i pojedinačno istraživači, univerziteti i Konferencija univerziteta Srbije. O njemu se raspravljalo i na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, pa su pojedini dekani zatražili i sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete, iako je javna rasprava završena.

Zakonom se predviđa institucionalno finansiranje nauke, što je izazvalo i najviše primedbi, kažu profesori.

"Istraživači–doktorandi, oni koji su zaposleni, koje je Ministartsvo zaposlilo na fakultetima, a takvih ima oko 1.800 uključujući i te inovacione centre – ovaj predlog Zakona im ne daje tu mogućnost institucionalnog finanisiranja", navodi prof. Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Profesor Ivan Belča, dekan Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi da je problem u samom Zakonu jer je on u sukobu sa nekim drugim zakonima.

Profesorka Gordana Ćirić Marjanović, dekanka na Fakultetu za fizičku hemiju, navodi da je "sporan" član 126.

"Član 126 kojim se zabranjuje angažovanje istraživača u istraživačkom i naučnom zvanju na fakultetima, što je sa jedne strane suprotan zakonu o visokom obrazovanju koji to dozvoljava", navodi Gordana Ćirić Marjanović.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović veruje da će se razgovorima sa predstavnicima Ministarstva doći do konstruktivnog rešenja, koje će, kako kaže, obezbediti ravnopravno tretiranje svih istraživača po raznovrsnim naučnoistraživačkim organizacijama koje postoje u Srbiji.

"Prvenstveno govorim o tome da se ravnopravno tretiraju istraživačka zajednica na fakultetima i institutima. To se ključno prelama naravno kroz finanisranje, a verujem da ćemo naći odgovarajuće rešenje čime bi se rešila sudbina mladih naučnika koji su angažovani u prethodnim projektnim ciklusima", objašnjava Popovićeva.

U Ministartsvu prosvete kažu da će analizirati pristigle sugestije. Svakako će biti  prihvaćene sugestije koje se odnose na status istraživača na fakultetima, a koji nisu u nastavi, za koje će biti predviđeno bolje rešenje nego što je to bio slučaj u Nacrtu zakona pre javne rasprave.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво