Protestna šetnja na godišnjicu Ivanovićevog ubistva

U centru Beograda održan je sedmi protest inicijative "Jedan od pet miliona", koji je organizovan na dan kada je pre godinu dana u Kosovskoj Mitrovici ubijen lider SDP-a Oliver Ivanović. Šetnjom glavnim beogradskim ulicama kolona je stigla do Hrama Svetog Save, gde su okupljeni upalili sveće. Poštu Ivanoviću odali i Kragujevčani.

Okupljanje je organizovano u Vasinoj ulici, gde su sa bine emitovane nekadašnje izjave lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, čije ubistvo posle godinu dana nije rasvetljeno.

Okupljenima se obratio glumac Branislav Trifunović, koji je podsetio da je na današnji dan Ivanović brutalno ubijen sa šest metaka u leđa.

"Godinu dana kasnije ne zna se ni ko ga je likvidirao, ni ko je izgovorio: 'Smaknite ga.' Samo smo dobili informacije ko nije. Večeras ćemo šetati u čast Olivera Ivanovića, u čast čoveka koji je mislio svojom glavom, koji se do poslednjeg dana života borio za mir i zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji", rekao je Trifunović.

Pozvao je okupljene da u tišini, bez pištaljki i transparenata, krenu u šetnju do Hrama Svetog Save.

"Mi smo svi sa Oliverom i sa njegovom porodicom... Šetaćemo jer svi hoćemo odgovor na pitanje ko je naredio političko ubistvo Olivera Ivanovića", rekao je Trifunović navevši da je u memorijalnoj šetnji i Ivanovićeva porodica.

Šetnja je krenula glavnim beogradskim ulicama – od Trga republike, preko Terazija i Slavije, do Hrama Svetog Save.

Kolona se zaustavila na Slaviji, gde su građani upalili sveće i svetla na mobilnim telefonima i uperili ih ka nebu. Na to ih je tokom obraćanja zamolio Trifunović.

"Da osvetlimo ono što je Oliver rekao 20 dana pre nego što su ga ubili, da pokažemo – nas je ipak više", rekao je Trifunović.

Sveće su zapaljene i ispred Hrama Svetog Save, gde se šetnja završila.

Skupu u Beogradu prisustvovali su sinovi, sestra i brat ubijenog lidera SDP-a, ali ne i supruga, koja je ranije izjavila da ne želi da se smrt njenog supruga politizuje.

Na skup su pešice iz Kraljeva stigli i aktivisti "Lokalnog fronta", učesnici "Ibarskog marša". Oni su pešačenje otpočeli u subotu i prešli su 170 kilometara, kako bi prisustvovali obeležavanju godišnjice Ivanovićevog ubistva.

Rečenica "Nas je ipak više" je slogan večerašnje protestne šetnje u Beogradu.

Okupljeni su nosili bedževe sa natpisima "Jedan od pet miliona", "Linč", "Počelo je". Na početku protesta primećeni su transparenti, među kojima i onaj sa pitanjem "Ko je ubio Olivera Ivanovića".

Poštu Ivanoviću odali su i Kragujevčani okupljeni preko društvenih mreža, koji su zapalili sveće u Sabornoj crkvi.

Poručili su da na ovaj način obeležavaju godišnjicu ubistva koje je potreslo čitavu Srbiju.

I kragujevački organizacioni odbor "Jedan od pet miliona" pozvao je okupljene da odlože pištaljke.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара