Crkva Svete Trojice zbližava Srbe i Ruse

Na Kolarcu će večeras biti održan humanitarni koncert pod motom "Hvala vam za crkvu Svetog Save". Organizator je Udruženje veterana 63. Padobranske brigade. Prihod od priredbe na kojoj će nastupiti i Slobodan Trkulja i Ivana Žigon sa horom "Kosovski božuri" namenjen je obnovi Ruske crkve.

Hram Svete Trojice u beogradskom Podvorju Moskovske patrijaršije već 95 leta je bogoslužbeni centar ruske emigracije. Svetotrojička crkva pod čijim je temeljima i grumen ruske zemlje podignuta je prema projektu arhitekte Valerija Staševskog.

Obnovu svetinje, čija je statika znatno urušena u NATO bombardovanju, ali i njeno oslikavanje finansiraće naša država.

"Dobili smo blagoslov od patrijarha Moskovskog i sve Rusije gospodina Kirila da upravo umetnik koji u naše vreme ukrašava hram Svetoga Save na Vračaru, to je Nikolaj Muhin,taj umetnik će raditi freske u našem hramu", navodi protojerej Vitalije Tarasjev, starešina hrama Svete Trojice.

Na bogosluženjima u crkvi su ne samo potomci ruskih izbeglica.

"Moj tata je u Belorusiji sveštenik i za mene je vrlo važno da imamo neku našu rusku crkvu i u Beogradu", ističe Angelina iz Belorusije koja studira u Beogradu.

Željka koja je poreklom Ruskinja a živi u Zemunu, kaže da se oseća i kao Zemunka i kao Ruskinja.

"Ne mogu se odreći te ruske duše, a isto tako ne mogu se odreći grada i zemlje u kojoj sam rođena", dodaje Željka.

Velike praznike ruski vernici veličaju sa Srbima. Tako su početak Pravoslavne nove godine obeležili zajedničkim programom.

"Naša dva naroda i ruski i srpski su jednokrvni i jednoverni narod. Sestrinske crkve i danas pokazuju da su na visini svoga zadatka. Odgovorile su sa onim što se najviše može dati a to je ljubav koju nam je Gospod usadio u naša srca. To je ljubav dečija", kaže protojerej Nebojša Topolić, starešina crkve "Presvete Bogorodice" u Zemunu.

Program "Novogodišnja jelka" priredili su veroučitelji sa najmlađim vernicima crkve Svete Trojice na Tašmajdanu i hrama Presvete Bogorodice u Zemunu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво