Uređaji koji duže traju čuvaju i džep i životnu sredinu

Evropska unija i neke države Amerike novom zakonskom regulativom uskoro bi mogle prisiliti proizvođače da ne proizvode uređaje koji se kvare odmah nakon isteka garancije. Globalna industrija negativno utiče na životnu sredinu jer serijskom proizvodnjom i emisijom štetnih gasova utiče na klimatrske promene. Ako Evropska unija usvoji takvu direktivu, i potrošači u Srbiji mogli bi biti zaštićeniji u budućnosti.

Veš mašine, frižideri i drugi kućni aparati uglavnom niže i srednje klase ranije su trajali mnogo duže, često i decenijama, koristilo ih je više generacija, a sada se često pokvare posle dve, tri meseca, čim istekne garancija.

Popravka je ili nemoguća, ili se ne isplati. Stari uređaji završe na đubretu, potrošači kupuju nove i tako hrane savremenu industriju.

"Svakako da je nekada bio mnogo veći kvalitet. Koristili smo te mašine po 20, 30 godina i ništa im nije falilo, a ovo danas čak ne dočeka ni garanciju, već se pokvari", žale se građani.

Smatraju da su stariji uređaji mnogo kvalitetnije pravljeni i kažu da i dalje koriste mašine ili frižidere pravljene pre 30-40 godina.

Saobraznost ili zakonska garancija u Srbiji traje dve godine. Garancija se produžava samo ako trgovac to želi.

"Loša strana ovih rešenja je što trgovci nemaju obavezu uvoza rezervnih delova i kontinuiranog tehničkog servisa. Posledica je što potrošači moraju da, umesto da popravljaju, kupuju nove proizvode. Ukoliko se predloženo rešenje Evropske unije usvoji, to će biti značajan doprinos zaštiti prava potrošača u Srbiji", objašnjava Denis Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Proizvodnja robe koja duže traje i koju je lakše popraviti, važna je i zbog zaštite životne sredine, smatraju u resornom ministarstvu.

"Ministarstvo će podržati svaku inicijativu i promenu regulative koja doprinosi smanjenju zagađenja životne sredine, jer u ovom slučaju će to doprineti smanjenju kroz manju proizvodnju i emisiju manje količine gasova sa efektom staklene bašte, do manje proizvodnje i praktično generisanja manje količine električnog i elektronskog otpada koji ostaje nakon istrošenog životnog veka uređaja", kaže pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović.

Pitanje je kako će predstavnici globalne industrije reagovati na eventualno produženje garancije ili takozvanog prava na popravku, jer dobro žive od potrošačkog društva i hiper produkcije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи