Diplomom protiv predrasuda

Dvadesetčetvorogodišnja Vrščanka Alisa Šajin, jedna je od svega dve Romkinje u tom gradu sa fakultetskom diplomom. Samo dve godine nakon što je diplomirala na Viskokoj školi za obrazovanje vaspitača u Vršcu i uporedo završila i prvu godinu poslovne škole, Alisa je dobila posao u gradskoj upravi. I dalje se bori sa predrasudama koje među njenim sunarodnicima vladaju po pitanju obrazovanja žena.

Spas od sudbine kakvu deli većina njenih sunarodnica – školovanje do petog razreda osnovne škole, rana udaja i život u siromaštvu, Alisa Šajin videla je u obrazovanju. Teško detinjstvo i tragedije koje su je pratile, osnažile su je da istraje u onom što želi.

Alisa Šajn, koordinator za romska pitanja, kaže da je sa osam godina ostala bez oca i majke i da je živela u hraniteljskoj porodici koja je bila rodbinska hraniteljska porodica.

"Dakle, to su bili Romi od kojih ja nisam dobijala podršku da se obrazujem i školujem iako sam školu puno volela. Tako da sam ja odlučila da pređem u drugu hraniteljsku porodicu gde sam dobila punu podršku i smernice i za obrazovanje i za kompletno oblikovanje moje ličnosti", ističe Alisa.

Samo dve godine nakon diplomiranja Alisa je dobila posao u gradskoj upravi gde danas radi kao koordinator za romska pitanja. Na svoj posao gleda kao na misiju.

Alisa naglašava da voli što je na takvom mestu da može da im pružim podršku, da ih navede na to da se obrazuju.

"To i jeste zanimljivo kod njih, što kada je neko od njih, među našim narodom obrazovan oni tog nekog gledaju uzvišeno, kao da je taj neko iznad njih i onda oni tog nekog poštuju i kažu fakultetski obrazovan, a opet sa druge strane ne požele to i sebi", kaže Alisa.

Alisa je nedavno nagrađena počasnim priznanjem za upornost i posvećenost u projektu osnaživanja žena u konkurenciji 60 žena iz 22 grada u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи