Vanredno u sedam opština, čiste se putevi do udaljenih sela

Zbog snega i nevremena, i dalje je na snazi vanredna situacija u sedam opština, saopštio je MUP. Meteorolozi za danas najavljuju kišu i temperaturu u plusu, pa će se sneg postepeno otapati. Vozačima se savetuje oprez zbog moguće poledice.

Vanredna situacija je i dalje na snazi na teritoriji grada Kraljeva i opština Nova Varoš, Raška, Lučani, Ivanjica, Požega i Trgovište.

Na području opština Ivanjica i Lučani u planinskim krajevima i dalje su brojna domaćinstva zavejana. Do udaljenih sela još nije stigla teška mehanizacija.

Situaciju dodatno otežavaju ledena kiša i sneg koji padaju u ovom kraju Srbije.

Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica, kaže za RTS da su regionalni i opštinski putevi prohodni.

Prema njegovim rečima, zimske službe koje su na terenu 24 sata osposobljavaju nekategorisane puteve u dužini od oko 1.000 kilometara.

U Arilju su očistili sve puteve, pa je ukinuta vanredna situacija.

U selu Gornje Košlje, sedam pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Ljubovije su, zbog visokog snega i nepristupačnog terena, evakuisali stariju žensku osobu i odvezli je u Dom zdravlja na dalje lečenje. 

U Novoj Varoši danas bi trebalo da budu raščišćeni putevi i do najudaljenijih zaselaka.

Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica u Užicu su intervenisali prilikom prevoženja bolesnog lica iz naselja Gostinica do ekipe Hitne pomoći koja se nalazila na glavnom putu.

U Požegi su mašine koje čiste sneg stigle do svih domaćinstava i u višim brdskim predelima. 

Sneg jakog intenziteta koji od jutros pada odložio je odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji opštine Raška. Za sada, napadalo je novih deset centimetara snega.

Iz opštine podvlače da su svi putevi ka udaljenim selima prohodni, ali da padavine otežavaju čišćenje.

Putari su na terenu i trenutno se uklanjanja sneg sa magistralnog puta bez posipanja soli, jer ne bi imala propisanu funkciju.

Saobraćaj je usporen, a na prilazima zimskim centrima je obavezna upotreba lanaca.

Sneg jakog intenziteta pada i na području Novog Pazara, Golije i Kopaonika.

Dvoje vatrogasaca-spasilaca iz Vranja su motornim sankama dostavljali namirnice jednom licu u Gornjoj Mahali, a prevozili su i medicinsko osoblje do mesta Čauševci, radi pružanja medicinske pomoći.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i dalje su angažovani u spasavanju i pružanju pomoći stanovnicima kojima je život otežan i oni će biti na terenu dok se situacija ne stabilizuje.

Inače, u periodu obilnih padavina, Sektor za vanredne situacije je imao 30 intervencija i tom prilikom evakuisano je 15 osoba iz zavejanih područja.

U vidu asistencije ekipama Hitne pomoći, pripadnici Sektora za vanredne situacije prevezli su 21 osobu i jednu bebu do zdravstvenih centara.

Na severu i zapadu Srbije najavljena je kiša, a u centralnim krajevima očekuju se i sneg i kiša, koja se ponegde može lediti pri tlu, pa se vozačima savetuje dodatan oprez.

Na jugu veći deo dana sa snegom uz povećanje visine snežnog pokrivača.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи