Kako proslaviti slavnog Teslu

Konferencija posvećena Nikoli Tesli tradicionalno je otvorena u njujorškom hotelu "Njujorker". Generalna konzulka Srbije u Njujorku Mirjana Živković rekla je na otvaranju da svi možemo, na ovaj ili onaj način, da doprinesemo promociji imena i rada slavnog srpskog naučnika i pronalazača u Americi i svetu.

Promocija imena i dela Nikole Tesle tradicionalno se organizuje od 2013. godine u njujorškom hotelu "Njujorker", u organizaciji Tesla naučne fondacije iz Filadelfije i uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Generalna konzulka Mirjana Živkovićeva je u izjavi Tanjugu rekla da je interesovanje javnosti za konferenciju mnogo veće nego prošle godine, da je konferencijska sala bila puna, te da na njoj učestvuju različiti govornici iz oblasti nauke, umetnosti, ali i predstvnici centra "Teksas sajns".

Taj centar, kako je rekla, uspeo je da sačuva poslednju Teslinu laboratoriju na Long Ajlendu i namerava tu da jednog dana podigne Teslin muzej u Americi.

"Ta organizacija je otkupila zemljište na kojem se nalazi laboratorija, ali trenutno prikupljaju sredstva da se laboratorija dovede u faktičko stanje onako kakva je bila u vreme Nikole Tesle, a tu su i drugi projekti, uključujući interaktivni naučni centar pored muzeja", rekla je Živkovićeva.

Napori da Tesla uđe u školski sistem SAD

Ukazala je na to da je cilj konferencije promovisanje rada i imena Nikole Tesle koji, kako kaže, nije dovoljno poznat u SAD onoliko koliko bi trebalo.

"Moja poruka je da svi mi možemo na ovaj ili onaj način da doprinesemo da se Teslino ime više čuje u Americi, da se o njemu više zna jer, nažalost, nije ni približno mestu koje je dato Edisonu", rekla je Živkovićeva.

Kako je dodala, preduzete su mere da se to promeni, ima puno entuzijasta koji rade na tome da se Tesla uvede u školski sistem SAD, ali postoji mnogo prostora da svako od nas doprinese tome.

U svom obraćanju učesnicima konferencije, Živkovićeva je pozvala Amerikance da posete Muzej Nikole Tesle u Beogradu uz najavu Vlade Srbije da će on biti preseljen na veću lokaciju gde će kompletna postavka muzeja moći da se postavi, a dodala je i da postoji direktan let između SAD i Srbije.

Na skupu u "Njujorkeru", hotelu u kome je Tesla živeo poslednjih 10 godina života, i gde je i umro 7. januara 1943. godine, govorilo je više od 20 učesnika iz SAD, Kanade, Srbije, Meksika, Australije i Hrvatske.

Skup je, kako je ranije rekao predsednik Fondacije Nikola Lončar, priprema za Tesla fest planiran za januar 2020. u "Njujorkeru" i u julu 2019. u Beogradu.

Prema rečima Lončara, Fondacija se zalaže da se Teslin život, uspesi i njegova vanvremenska filozofija učine dostupnim mladima širom sveta, kako bi se inspirisali da delaju u Teslinom duhu za dobrobit čovečanstva.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 13. jan 2019, 10:12)
anonymous [neregistrovani]

Koliko vrijedi biti "" NAS "". ???

Sta vrijedi biti nas.. Sto godina poslije umiranja ??? ( bezvrijedna stvar ).
U vrijeme kada je stvarao i radio.
Nismo htjeli.
Nismo znali .
Nismo mogli . Da bude nas. Ni Tesla ni djelo njegovo.
Za nas je on bio neshvatljivo bice ljudsko.
----- Sveti Savo je ostavio Oca i Majku i otisao na ""svetu goru "" da uci pjevati.
Zato smo ga posvetili.
------ Nikola Tesla je ostavio Oca i Majku da, podje u Ameriku.
Da tamo na planinama u Koloradu "" HVATA GRMLJAVINU "".
Nikad ga nismo htjeli posvetiti. Bas zato. ???
Srbin samo slavu slavi. A Tesla slava nije slava.
Znam, Laro, znam... Tema nas pita.
Kako cemo Teslu slaviti....???
Necemo Tesli slaviti.
Ne zeli Tesla da nam slava bude.....


(nedelja, 13. jan 2019, 09:43)
anonymous [neregistrovani]

Тесла има заједно са Србијом и са Србима то што је...

...Србин и то је ваљда паметном више него довољно! Али, будимо поштени, да није отишао у САД не би постао то што јесте... Мислите о томе...

(nedelja, 13. jan 2019, 09:40)
anonymous [neregistrovani]

jedan dan u Srbiji...

kakve to ima veze sto je bio u Srbiji jedan dan?...i moja deca nisu rodjena u Srbiji pa jeli to mora da znaci da ste vi veci Srbi od njih ili sta?

(nedelja, 13. jan 2019, 09:19)
Darko [neregistrovani]

Tesla je nas!

Nikola Tesla se nije rodio u Hrvatskoj nego na prostoru Carevine Austrije.Roditelji su mu bili Srbi a otac mu je bio pravoslavni svecenik. Tesla se deklarirao kao Srbin sto se moze vidjeti na raznim dokumentima koji su izlozeni u muzeju u Smiljanu. Iz cinjenice da je Tesla pripadnik srpskog naroda slijedi povezanost sa maticom Srbijom. Ups!

(nedelja, 13. jan 2019, 09:10)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Nikola Tesla nije rođen u Hrvatskoj već u Austrougarskoj. Njegovo rodno selo Smiljan sada se nalazi u republici Hrvatskoj. Tesla je van svake sumnje pripadnik srpskog naroda. Rođen je u porodici pravoslavnog sveštenika. Otac mu se zvao Milutin. Šire gledano Tesla pripada čitavoj planeti, jer na njegovim izumima počiva današnja civilizacija. Za Srbe, pre svega, a i sve ljude uostalom predstavlja ponos, uzor i inspiraciju.

(nedelja, 13. jan 2019, 09:02)
anonymous [neregistrovani]

"ups"

Tesla je rođen u Austrougarskoj, a na srecu otisao je iz teritorije danasnje Hrvatske i tako spasio zivu glavu od ustaskih pogroma. Na zalost njegova porodica nije imala te srece. Isto tako u tzv. domovinskom ratu Hrvatska drzava srusila je Teslin spomenik.

A to da Srbija energicno radi na promociji Tesle je za svaku pohvalu.

(nedelja, 13. jan 2019, 04:38)
anonymous [neregistrovani]

ups

Nikola Tesla rodio se u Hrvatskoj i tu proveo svojih prvih 19 godina života. U Kraljevini Jugoslaviji-Beogradu proveo je samo jedsan ! dan.Šta današnja Srbija ima sa Teslom ?