Jak mraz u Srbiji, čiste se putevi ka zaseocima

U Srbiji danas uglavnom bez snega, ali s jakim mrazom. Vanredna situacija je na snazi u sedam opština. Glavni putni pravci su prohodni, ali je otežan saobraćaj zbog poledice i snega u brdskim predelima. Iz Sektora za vanredne situacije poručuju da će za dva do tri dana, ako ne bude novog snega, sve vratiti u redovno stanje.

Zbog snega koji je neprekidno padao četiri dana, vanredna situacija od juče je u sedam opština – u Novoj Varoši, Lučanima, Raški, Ivanjici, Kraljevu, Arilju i Požegi.

Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo i danas su na terenu na području Raške i Pešteri, pa se očekuje da će do kraja dana biti odblokirana sva ugrožena sela.

I dalje je na snazi vanredna situacija na teritoriji Raške. Otežano je uklanjanje snega na području mesne zajednice Bare na Pešteri, gde smetovi prelaze tri metra. Snabdevanje vodom i strujom nije ugroženo.

U užičkom kraju polako se normalizuje situacija. Visina snežnog pokrivača bila je više od jednog metra u višim predelima Nove Varoši, Arilja i Požege.

Očišćeni su prilazi centrima svih mesnih zajednica a danas se čiste zaseočki putevi i odnosi sneg sa gradskih ulica. Normalizovano je i snabdevanje strujom a očekuje se da najveći deo posla bude završen do kraja vikenda. Nadležnima u Republici upućen je zahtev za dodatne količine goriva.

Sneg je prestao da pada u Moravičkom okrugu pa su svi putni pravci prvog i drugog prioriteta očišćeni.

Problem još uvek predstavljaju nekategorisani putevi ka selima u planinskom području opštine Lučani i Ivanjica.

Sve zimske službe sa teškom mehanizacijom i dalje rade na raščišćavanju, a ekipe Crvenog krsta i timova za pomoć u vanrednoj situaciji neophodnu pomoć, hranu i lekove dostavljaju ugroženim porodicama.

Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo u opštini Kraljevo od jutros su na terenu. Čiste se seoski putevi, a tokom sutrašnjeg dana biće očišćeni i putevi ka zaseocima na Rudnu, u Studenici, Bezoviku, Mlanči, Gokčanici, Kamenici, Glediću.

U te svrhe, gradsko veće jutros je na hitnoj sednici donelo odluku o izdvajanju milion dinara iz stalnih budžetskih rezervi i angažovao devet privatnih preduzeća kao ispomoć gradskim komunalnim preduzećima.

Provejavanje slabog snega očekuje se na severu zemlje. Vetar je slab do umeren jugozapadni, uveče u skretanju na zapadni.

Najviša dnevna temperatura biće danas od minus tri na jugu do tri stepena na severu. U Beogradu će maksimalna temperatura biti oko dva stepena.

Auto-moto savez Srbije upozorava vozače da je, iako padavine prestaju, dosta hladno u jutarnjim satima i zato postoji opasnost od leda i poledice na putu.

Zbog temperatura ispod nule posuta so nema puni i pravi efekat, zbog čega postoji realna opasnost od izletanja sa puta i gubljenja kontrole nad vozilom, navodi AMSS.

Toplije od nedelje

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 19. janaura, očekuje se da će od nedelje biti toplije.

U nedelju će biti umereno do potpuno oblačno i u većini mesta suvo.

Tokom noći ka ponedeljku i u ponedeljak biće oblačno, na severu sa kišom, u centralnim predelima sa mešovitim padavinama (kiša i sneg), dok će na jugu i u brdsko-planinskim predelima padati sneg.

U utorak će biti promenljivo oblačno, na severu suvo sa sunčanim periodima, u ostalim predelima mestimično sa slabim snegom.

U sredu i četvrtak biće suvo sa dužim sunčanim periodima i toplije. U petak se očekuje novo naoblačenje sa kišom, koja će u subotu preći u sneg. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво