Počeo 12. „Kustendorf“

Mladi i renomirani filmski autori iz celog sveta, od danas su u Srbiji, u Drvengradu. Počinje 12. „Kustendorf“. Na festival stižu brojni gosti, a među njima popularni glumci - američki Met Dilan i srpski Slavko Štimac.

Dok Zlatno, srebrno i bronzano jaje čekaju najbolje filmove i autore 12. „Kustendorfa", 12 komada se baškari na plakatu, kao simbol, po Markesu, najperfektnijeg oblika na planeti. O tome, da li je moguće dostići perfekciju u umetnosti i na koji način je sačuvati od komercijalizacije, narednih dana na Mećavniku.

„Film je nažalost samo individualno ostao umetnost, on je u toj masovnoj proizvodnji koja je počela pre 20 godina zapravo izgubio taj epitet. Međutim, postoje, umetnici koji još uvek prave filmove. To je nastalo zbog kvantifikacije, odnosno umnožavanja proizvodnje. Mi ovde pokušavamo na najbolji mogući način da plasiramo ideju da je to umetnost", kaže reditelj i osnivač „Kustendorfa" Emir Kusturica.

Glumac Slavko Štimac evocira uspomene jer su ovde proveli godinu dana kad su radili „Život je čudo" i tad je nastala ideja.

„Bio sam svedok kad je Emir kupio ovaj prostor i kad je počeo da gradi. Tako da znam sve faze toga", naveo je Štimac.

Dvadeset jedno ostvarenje iz celog sveta je u takmičarskoj selekciji. Na programu je i retrospektiva velikana, savremene tendencije, novi autori i koncerti.

„Filmski festival Kustendorf na Mećavniku je zaista događaj prve kategorije. Ovih dana će se na Mećavniku naći veći deo najkvalitetnijih stvaralaca iz oblasti filma, bilo svojim prisustvom, bilo kroz svoja dela, retrospektivu"", ističe ministar Vladan Vukosavljević.

Pošto ministar za kulturu i osnivač Festivala svečano otvore 12. „Kustendorf" u nastavku će biti prikazan dokumentarac Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život" posvećen Hozeu Muhiki. Uskoro u Drvengradu Met Dilan, Serđi Lopez, Stana Katić i drugi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво