Počeo 12. „Kustendorf“

Mladi i renomirani filmski autori iz celog sveta, od danas su u Srbiji, u Drvengradu. Počinje 12. „Kustendorf“. Na festival stižu brojni gosti, a među njima popularni glumci - američki Met Dilan i srpski Slavko Štimac.

Dok Zlatno, srebrno i bronzano jaje čekaju najbolje filmove i autore 12. „Kustendorfa", 12 komada se baškari na plakatu, kao simbol, po Markesu, najperfektnijeg oblika na planeti. O tome, da li je moguće dostići perfekciju u umetnosti i na koji način je sačuvati od komercijalizacije, narednih dana na Mećavniku.

„Film je nažalost samo individualno ostao umetnost, on je u toj masovnoj proizvodnji koja je počela pre 20 godina zapravo izgubio taj epitet. Međutim, postoje, umetnici koji još uvek prave filmove. To je nastalo zbog kvantifikacije, odnosno umnožavanja proizvodnje. Mi ovde pokušavamo na najbolji mogući način da plasiramo ideju da je to umetnost", kaže reditelj i osnivač „Kustendorfa" Emir Kusturica.

Glumac Slavko Štimac evocira uspomene jer su ovde proveli godinu dana kad su radili „Život je čudo" i tad je nastala ideja.

„Bio sam svedok kad je Emir kupio ovaj prostor i kad je počeo da gradi. Tako da znam sve faze toga", naveo je Štimac.

Dvadeset jedno ostvarenje iz celog sveta je u takmičarskoj selekciji. Na programu je i retrospektiva velikana, savremene tendencije, novi autori i koncerti.

„Filmski festival Kustendorf na Mećavniku je zaista događaj prve kategorije. Ovih dana će se na Mećavniku naći veći deo najkvalitetnijih stvaralaca iz oblasti filma, bilo svojim prisustvom, bilo kroz svoja dela, retrospektivu"", ističe ministar Vladan Vukosavljević.

Pošto ministar za kulturu i osnivač Festivala svečano otvore 12. „Kustendorf" u nastavku će biti prikazan dokumentarac Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život" posvećen Hozeu Muhiki. Uskoro u Drvengradu Met Dilan, Serđi Lopez, Stana Katić i drugi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 12. jan 2019, 10:24)
anonymous [neregistrovani]

Нада

Да Куста нађе прави уметнички израз да га једном сви цене на Балкану итд. као некад, као што је и зарадио, ипак су то светски стандарди, треба то рећи зато што су ту на крају крајева сви наши људи

(petak, 11. jan 2019, 22:05)
anonymous [neregistrovani]

Besmrtni Kusta

Dvanaesti "Kustendorf",silni filmovi,nagrade na najvecim festivalima ,"Drvengrad" "Andricgrad",tri knjige,muzicki bend i jos mnogo toga su Kustu ucinili besmrtnim,srpskom legendom koja ce zivjeti hiljadama godina.I uvijek se pitam otkud tom covjeku tolika stvaralacka snaga,inovativnost,motivacija?
Legendo nasa,srecan ti ovogodisnji "Kustendorf",i zelim ti dobro zdravlje i svu srecu ovoga svijeta.

(petak, 11. jan 2019, 20:30)
miki [neregistrovani]

Izvanredno

Pa baš je lepo.