Blaži simtomi gripa, najugroženiji hronični bolesnici

U Srbiji su prijavljena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom. Reč je o hroničnim pacijentima iz Beograda i Novog Sada, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, simptomi slični gripu registrovani su kod više hiljada građana.

Najviše obolelih sa respiratornim infekcijama i simptomima koji ukazuju na grip je među decom, mladima, i radno aktivnim stanovništvom. Ipak, grip je najopasniji za hronične pacijente i starije osobe, jer se neretko javljaju komplikacije kao što su otežano disanje i teška upala pluća.

U ovom trenutku, u Srbiji, aktivnost virusa gripa je niska, broj obolelih ne doseže epidemijske razmere, ali se dva smrtna ishoda dovode u vezu sa gripom.

"Reč je o hroničnim pacijnetima, sa imunodificijentnim stanjima, koji su stariji od 65 godina. Bitno je naglasiti da li je u ovakvim oklonostima virus gripa bio neposredni uzrok smrti, zato što kod tajkvih osoba virus komplikuje osnovno obeljenje, a oni su pod visokim rizikom za nastanak različitih komplikacija", objašnjava Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Batut.

"Kod gripa naglo nastaje visoka temperatura, i naglo malaksalost koja vuče pacijneta u krevet, tako da ne može da ustane iz kreveta, po tome je razlika od ostaluh respiratornih infekcija, ima bolove u mišićima, očnim dupljama, suv kašalj, kod dece bol u stomaku, povraćanje", kaže doktorka Ljiljana Tušup Petrović iz Doma zdravlja Savski venac.

Ukoliko temperatura ne prolazi tri dana, treba potražiti pomoć lekara. Pored opštih rea prevencije i ojačavanja imuniteta, Srbija je za ovu sezonu nabavila i 240.000 doza vakcine protiv gripa. Imunizacija se pre svih preporučuje hroničnim pacijentima. Najviše obolelih ove godine ima virus gripa tipa A1-H1, čiji je soj u ovogodišnjoj vakcini.

"Većina je na vreme vakcinisana, izvesne količine vakcina još ima, koje su raspoređene u punktovima", poručuje Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Batut.

Grip je prošle godine u Srbiji odneo 15 života, a 2017.godine 26 ljudi umrlo je zbog komplikacija izazvanih viruspm gripa. Godišnje grip u Americi odnese više desetina hiljada života.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво