Novi vaučeri za domaće turiste

Sa novom godinom stigao je i novi paket od 100.000 turističkih vaučera, namenjenih domaćim turistima. Prijava za vaučere na šalterima pošta širom Srbije, počela je 1. januara i trajaće do 15. oktobra, a vaučeri se moraju iskoristiti do 20. novembra.

Kada su pre pet godina uvedeni turistički vaučeri, oni su odmah naišli na odobravanje i turista i turističkih radnika. To je potvrdila i statistika jer je značajno povećan broj turista.

"Do uvođenja ove značajne mere, Srbija je beležila pad kada govorimo o domaćem turizmu. Evo, mi sada već petu godinu za redom beležimo dvocifreni rast", napominje Olga Baletić iz Turističke organizacije Srbije.

Zahvaljujući vaučerima, mnoga turistička mesta su se preporodila.

"To za hotele znači mnogo, ali pre svega u destinacijama koje nisu razvijene. Na Zlatiboru, Kopaoniku to i ne znači tako mnogo, ali mnoge destinacije koje su u sankcijama i krizi pretrpele velike udare, to njima znači", navodi Tomislav Momirović, predsednik HORES-a.

Najveći dobitnik je Sokobanja koja je od uvođenja vaučera višestruko povećala broj gostiju. Vaučeri su uveli i red u turističko poslovanje jer da bi ušli u sistem, mnogi ugostiteljski objekti koji su poslovali u sivoj zoni, legalizovali su delatnost.

"Prema tome i država od toga ima itekako velike koristi, na kraju i sami građani, njih 100.000 koji dobijaju subvenciju od 5.000 dinara da mogu da borave u jednoj od naših turističkih destinacija", ističe ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Do sada se 258 smeštajnih objekata prijavilo za vaučere. To nije konačan spisak, jer vlasnici objekata mogu da se prijavljuju tokom cele godine, a resorno ministarstvo će na svom sajtu svakog petka objaviti dopunjeni spisak objekata u koje turisti mogu otići sa vaučerima.

Kao i prethodnih godina, pravo na subvenciju u vrednosti od 5.000 dinara imaju zaposleni sa primanjima nižim od 60.000 dinara i svi penzioneri, bez obzira na to da li su penziju ostvarili u zemlji ili inostranstvu.

broj komentara 0 pošalji komentar