Obustavljeni radovi na izgradnji hidrocentrale u selu Rakita

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i građevinska inspekcija opštine Babušnica donele su dva odvojena rešenja o privremenoj zabrani izvođenja radova na izgradnji mini-hidroelektrane u selu Rakita.

Rešenje o zabrani je doneto pošto je potvrđen podnesak pokreta "Odbranimo reke Stare planine", a koji je ukazao da investitor postavlja cevovod u okviru prirodnog korita reke za velike vode.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine tokom nadzora utvrdio je da je cevovod u dužini od 300 do 350 metara postavljen suprotno uslovima koje je prethodno propisalo Ministarstvo.

Prema ovim uslovima, investitor i izvođač radova bili su obaveštetni da je zabranjeno ukopavanje cevovoda u okviru korita za velike vode kao i njihovo postavljanje iznad Rakitske reke i njenih pritoka.

Istovremeno, građevinska inspekicija opštine Babušnica je nakon nadzora utvrdila nedostatke koji se odnose na betonske obloge i obloge od peska kod ugradnje cevi cevovoda i postojanja korozije na cevima koje se postavljaju u cevovod što, kako je navedeno u rešenju, ne odgovara zakonu i propisanim tehničkim normativima.

Meštani Rakite nekoliko meseci unazad protestovali su zbog izgradnje mini-hidrocentrale u njihovom selu. 

broj komentara 14 pošalji komentar
(subota, 12. jan 2019, 04:35) - anonymous [neregistrovani]

NE dajte reke

Prvo pakuju vodu u cevi za mini centrale a posle će da prodaju reku strancima za flaširanje čiste izvorne vode. I plaćece te strancima za svoju vodu.
Ne nasedajte na to.

(subota, 12. jan 2019, 04:06) - anonymous [neregistrovani]

Glavni posrednici su Bankari!

Mozete lako doci do detalja koja banka je "dala zajam" da se ovakvi radovi mogu podrzati i izvoditi, povucite novac i bojkotujte te i takve banke i videcete rezultate veoma ubrzo!

(subota, 12. jan 2019, 01:34) - nb [neregistrovani]

Moramo cuvati reke...

...i sve ostalo sto se naziva priroda. Kad se jednom unisti, zbogom pameti. Povratka nema.

(subota, 12. jan 2019, 01:11) - anonymous [neregistrovani]

Anti-elektraničar

Treba zaustaviti SVE radove na mini Hidroelektranama u Srbiji. Najgluplji projekat ikada. Prirodno bogatstvo je SVETINJA! Niko pa ni Aleksantad Vučić nema pravo da dira u naše reke kako bi zadoljoljio svoje prijatelje biznismene. Sve to treba rasterati sa svojih reka! Ti projekti iovako samo sluze za PRANJE PARA.

(subota, 12. jan 2019, 00:58) - anonymous [neregistrovani]

Da

Svaka cast meštanima Rakite. Pravi borci za svoje selo i svoju reku. Pozdrav Dušan

(subota, 12. jan 2019, 00:51) - Милош [neregistrovani]

Сунце

Могла би држава да уложи у фабрике колектора на сунчеву енергију и да уз масовну производњу и повољне финансијске услове велики број домаћинстава пређе на чистије и јефтиније грејање.

(petak, 11. jan 2019, 21:32) - anonymous [neregistrovani]

Samo je sunčeva energija pravi ekološki energent

Ni vetrenjače nisu dobre. Teraju ptice. Nema ptica, eto više raznih buba i crva. Najbolje je koristiti energiju sunca. Postoje naši naučnici koji su uspeli da akumuliraju sunčevu energiju i naprave od sunčeve energije održiv resurs. Radi i noću i zimi.

(petak, 11. jan 2019, 20:04) - anonymous [neregistrovani]

Reke srbije

Naslov jeste pozitivan ali ovde se radi samo o privremenom obustavljanju radova dok se ne ispune svi ugovoreni uslovi..a sad je i zima tako da nista i ne gubi investitor za sada jer radovi u nemogu sada da se izvode..samo vetroparkovi treba da se dozvole u srbiji a ove male recice treba da se zastite

(petak, 11. jan 2019, 18:39) - anonymous [neregistrovani]

Dok sam čltao naslov obradovala me vest, ali...

... ali kad sam pročitao tekst razočarao sam se opet. Ne odustaje se od uništavanja reka Srbije. Narode, šta vam je? Reka ne sme biti privatna svojina. Izvori vode ne smeju biti privatna svojina.

(petak, 11. jan 2019, 18:21) - anonymous Lala [neregistrovani]

@Pravna služba

E pa najvažnije je da je pravna služba reagovala .