Predstavljeno naoružanje i vojna oprema VS

Vojska Srbije je tokom prošle godine u korišćenje uvela novih 29 sistema naoružanja i opreme, koji su prikazani u Vojnotehničkom institutu. Politika Ministarstva je da su na prvom mestu domaći proizvodi i "domaća pamet", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, u pratnji v. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenada Miloradovića, prisustvovali su u Vojnotehničkom institutu prikazu naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja.

"U tehničkom smislu, 2018. godina bila je možda i najbolja godina u novijoj istoriji Srbije. U naoružanje Vojske Srbije uvedeno je 29 različitih sistema, a 2009. godine, kao najbolje godine do tada, svega osam. Sve je to plod rada ovih ljudi. Prošle godine, mi smo u VTI uveli 50 mladih inženjera, zadržali smo 45 onih koji su već otišli u penziju, ali ne može da se dopusti da njihovo znanje negde ode i da ne bude korišćeno baš u VTI", naglasio je ministar odbrane.

Vulin je rekao da je planirano da se ove godine primi još 75 mladih inženjera i da će se značajno unaprediti kadrovska baza, a obezbeđene su i materijalne pretpostavke tako da je u VTI omogućeno i odgovarajuće nagrađivanje onih koji su najbolji i podizanje zarada u skladu sa rezultatima njihovog rada.

"Vlada i predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije posebno vode računa o naučnoj bazi i o onome što nas zaista odvaja. Sve ovo što ste ovde videli su složeni sistemi, na kojima je dugo rađeno, koji su finalizovani i svaki od njih je od ogromnog značaja", naglasio je Vulin, dodajući da su sva ta sredstva i oprema koja su danas prikazana u VTI važna za Vojsku Srbije.

"Vojska Srbije se intenzivno oprema i naoružava i Vojska Srbije mora i jeste spremna da zaštiti naš mir i naš način života, da zaštiti svaki deo naše teritorije i da zaštiti sve Srbe bez obzira gde oni živeli", rekao je ministar Vulin. 

Srbija kao vojno neutralna zemlja, kako je istakao ministar Vulin, koja nije članica ni NATO pakta ni bilo kog drugog vojnog saveza i neće biti, mora da bude spremna da sama ostvari svaku od funkcija i sposobnosti koje mogu da imaju daleko veće i bogatije vojske.

"Pošto nismo u članstvu NATO ili bilo kog drugog vojnog saveza i nećemo biti članice, mi moramo da budemo u stanju da odgovorimo na svaki izazov - istakao je ministar Vulin. 

Prema njegovim rečima, najsigurniji način da to i uradite je kada imate institute kao što je VTI i kada imate odbrambenu industriju kakvu ima Srbija, kada ste u stanju da najveći deo svojih potreba zadovoljite iz svoje proizvodnje i zahvaljujući svojoj pameti. 

Načelnik Generalštaba general Mojsilović istakao je da odaje priznanje pripadnicima VTI na postignutim rezultatima u 2018. godini i projektima i ambicijama za 2019. godinu, dodajući da sve što je danas prikazano uliva optimizam.

Prema njegovim rečima, podizanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije je neophodno kako bi ona bila u potpunosti sposobna da odgovori na sve izazove, rizike i pretnje.

"Imao sam prilike da vidim da sve ono što smo uveli u Vojsku Srbije dobija značaj u delu koji se odnosi na dalju modernizaciju i podizanje određenog kvaliteta u funkcionalno-bezbednosnom smislu. Ono što je pred kraj 2018. godine odlukama i zakljucima Glavnog vojnotehničkog saveta uvedeno u naoružanje i opremanje dobija dinamiku koja se odnosi na kontinuitet u daljoj izgradnji operativnih sposobnosti po određenim kategorijama ili činiocima operativne sposobnosti u dugoročnim planovima razvoja", rekao je general Mojsilović. 

Prema rečima pomoćnika ministra Nenada Miloradovića, danas je prikazano kako Ministarstvo odbrane, VTI i Odbrambena industrija Srbije napreduju u ostvarivanju svojih misija i zadataka.

"Imamo jako obiman zadatak, da opremimo Vojsku Srbije da bi dostigla odgovarajuće sposobnosti, odnosno da nadoknadi nedostajuće sposobnosti za jako kratko vreme. Stručnjaci Vojske Srbije, Generalštaba i Ministarstva odbrane ustanovili su 90 različitih sistema naoružanja kojima ona treba da se opremi u srednjoročnom periodu. Od toga 76 treba da budu sistemi domaćeg razvoja, proizvod domaće pameti i domaće odbrambene industrije - rekao je Miloradović, dodajući da je razvoj svakog sistema, pogotovo složenih, jako dug i kompleksan proces koji i kod bogatijih zemalja traje 14, 15, pa i 20 godina za najsloženije sisteme", rekao je Miloradović.

Potporučnik Tamara Šević, koja radi u Vojnotehničkom institutu u Sektoru za elektronske sisteme već dve godine, izrazila je zadovoljstvo što je sa još nekoliko kolega dobila priliku da posle završene Vojne akademije dobije postavljenje u tu naučnu ustanovu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 12. jan 2019, 06:50)
Radisa Ristic [neregistrovani]

Demokratija

Pod hitno treba uvesti sluzenje vojnog roka od 6 meseci.

(petak, 11. jan 2019, 17:35)
anonymous [neregistrovani]

Namenska industrija

Namensku industriju bi trebalo podici na jos veci nivo, takodje vratiti rod Inzenjerija u Vojsku Srbije i proizvoditi masine i orudja za isti rod i obavezno vratiti redovno sluzenje vojnog roka da bi nam drzava bila jaka.
Namenska industrija razvija ostale grane industrije,budzet se ne puni od uvoza vec od proizvodnje i izvoza ali iz drzavnih firmi i fabrika a ne od stranih investicija ...