Grejanje i saobraćaj glavni uzroci zagađenja u zimskom periodu

U odnosu na sredu, kada je vazduh u Beogradu i još pet gradova u Srbiji bio zagađeniji nego u Pekingu, danas je situacija bolja. Ali, nažalost i danas imamo gradove predstavnike među neslavnim svetskim rekorderima.

Valjevo nezdravo, Pančevo nezdravo, Beograd umeren. U sredu je u Beogradu vazduh je bio lošiji nego u Pekingu.

"Došlo je do prekoračenja graničnih vrednosti koje se kreću od 50 mikrograma. Prekoračenje je bilo malo odnosno 55 mikrograma što nije velika koncentracija za ovo doba godine", naveo je Andrej Šoštrić iz Instituta za javno zdravlje. 

To je pokazala aplikacija koja meri zagađenje na globalnom nivou. 

Građani se žale na peckanje u očima, probleme u disanju a kažu da se zagađenje posebno primećuje uveče. 

"Dolazim iz Bora, koji je poznat kako je zagađen", navodi jedna građanka Bora.

Na loš kvalitet vazduha, osim zagađenja i meteoroloških uslova utiče i geografski položaj. Otuda loše prolaze kotline, poput Užica i Valjeva.

Jedno od rešenja da se veliki zagađivači koji koriste mazut ili ugalj pređu na ekološka goriva. Valjevska toplana prešla je na prirodni gas.

"Sadržaj azotnih okdsida koji su bili sedam puta veći od dozvoljenog, sada pri radu na gas neće biti problema da se dovedu znatno ispod graničnih vrednosti", objašnjava direktor JKP "Toplana" Valjevo Zoran Stepanović.

U vest o zagađenom vazduhu neretko stane i Pančevo.

"Uzročnici su različiti, pogotovu kada govorimo o zimskim uslovima. Ono što ima najviše uticaja to su kućna ložišta, saobraćaj, industrijsko zagađenje, ali i meteorološki uslovi", kaže rukovodilac odeljenja higijena u Zavodu za zaštitu zdravlja Pančeva Dubravka Nikolovski.

Svetska zdravstvena organizacija procenila je da svake godine u Srbiji zbog zagađenja vazduha prerano umre više od 5.400 ljudi.

Ni slika u svetu ne ohrabruje. Emisija ugljen-dioksida krajem prošle godine dostigla je rekord. Prva na listi zagađivača je druga privreda sveta - Kina. Iz te zemlje dolazi četvrtina emisije CO2 i ta četvrtina smešta njene gradove na vrh liste zagađenih.

U poslednjih nekoliko godina kvalitet vazduha u Pekingu je veoma poboljšan, napominje dopisnik RTS-a iz Pekinga Nemanja Milutinović.

"Više od dva meseca ovde nije bilo većeg zagađenja. Krajem oktobra su poslednji put bili teško zagađeni dani kada nismo mogli da izađemo iz stanova. Naravno, treba uzeti u obzir činjenicu da su ti pragovi tolerancije ovde malo podignuti. Pa recimo, kada je ovde zagađenje 50 ili 70 čestica kojima se meri zagađenje kažemo dobar je vazduh. Istovremeno, za srpske standarde 70 je veliko zagađenje", objašnjava Milutinović.

Srbija je na 62.mestu svetskih zagađivača. Čekaju je mnogi izazovi, ali i skupi. Procenjuje se da je najskuplje poglavlje u pregovorima sa EU ono koje se bavi ekologijom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара