Jedinstvena operacija u Srbiji

U Opštoj bolnici u Šapcu urađena je operacija metodom Ilizarova, prva te vrste u Srbiji. Reč je o složenom operativnom zahvatu defektne i inficirane pseudoartroze kosti i mekih tkiva potkolenice.

Prvi put u Srbiji u Opštoj bolnici u Šapcu, urađena je operacija Ilizarovom metodom. Intervenciji bez skalpela, krvi, umetanja, implantata i ožiljaka, čak i kada je reč o najtežim povredama, pacijent može odmah da se naslanja na svoju nogu.

Četrdesetšestogodišnji Mališa Đurđević iz Požarevca od kako je imao saobraćajnu nesreću 2003. godine, sada, prvi put posle pet godina može da se osloni na svoju nogu.

"Pre nego što me je Babović operisao imao sam osam operacija, bila mi je predložena i amputacija. Zahvaljujući ovoj metodi spasena mi je noga, mogu lakše da se krećem, nemam bolove i mnogo sam srećan", rekao je Mališa Đurđević

Doktor Milan Babović, načelnik Odeljenja ortopedije u Opštoj bolnici u Šapcu, Đurđeviću je prvo u Požarevcu postavio aparat Ilizarova. Defektni delovi inficirane kosti i mekog tkiva su odstranjeni i spušten deo zdrave kosti sa gornjeg dela.

Bez reza na koži

"Posle sedam meseci urađena je druga operacija u Šapcu. Tanja kost potkolenice je presečena u dužini od 8 centimetara i postepeno podvučena na mesto defekta. Infekcija se sanirala a deo kosti primio i zarastao. Defekt je nadoknađen i noga produžena. Operacija ovakvog tipa u ovakvim uslovima do sada u Srbiji nije rađena" objasnio je dr Babović.

Doktor Milan Babović je 2003.godine odbranio kandidatsku doktorsku disertaciju na Klinici za rekonstruktivnu hirurgiju i ortopediju u Ruskom naučnom centru, na klinici Ilizarova u Kurganu, kao prvi stranac i do sada u Srbiji ovom metodom operisao oko 500 pacijenata.

Prednosti metoda Ilizarova su to što se operacije rade bez otvaranja, nema reza na koži, igle prolaze kroz meka tkiva i kost, praktično, pacijent može odmah da se oslanja na svoju nogu.

"Mogućnost infekcije kosti ili mekog tkiva je svedena na minimum, gubitak krvi je minimalan, praktično ga nema, vreme lečenja aparatom Ilizarova se skraćuje i do dva puta" naveo je Babović.

Ugradni materijal za ilizarov aparat nalazi se na pozitivnoj listi Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje tako da pacijenti plaćaju samo učešće.

Zbog prednosti ovog metoda koji ima mogućnost rešavanja najtežih stanja u ortopediji u šabačkoj Opštoj bolnici, u planu je otvaranje letnje škole za doktore koji bi iz drugih Zdravstvenih ustanova dolazili na obuku.

Najviše operacija, oko 450, urađeno je u šabačkoj Opštoj bolnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи