Novovaroška sela odsečena od sveta

U selima u Novoj Varoši 5.000 stanovnika odsečeno je od sveta zbog snega koji sedam dana pada u tom kraju.

Najveći problem predstavlja vetar koji stvara snežne nanose, pa su u pojedinim planinskim selima smetovi narasli i par metara.

Za sada su očišćeni seoski putevi do centara mesnih zajednica, ali dalje čišćenje prema zaseocima tek predstoji. 

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević rekao je da su puteve do juče održavali lakom mehanizacijom.

"Morali smo juče da uvedemo vanrednu situaciju. Ovakvo nevreme nismo skoro imali", rekao je Vasiljević i dodao da će im biti potrebna dodatna mehanizacija kako bi se izborili sa situacijom.

Prema njegovim rečima, uveli su tešku mehanizaciju kako bi iznosili sneg iz grada, a ponuđena im je i pomoć države. Vasiljević je naglasio da ukoliko sneg nastavi da pada da će im ta pomoć biti dragocena.

"Nadam se da ćemo za par dana rešiti sve ove probeleme koje imamo. Ako ne budemo imali mi dovoljno mehanizacije, angažovaćemo iz neke druge komšijske opštine koja nema ovakav problem", dodaje Vasiljević. 

Opština Nova Varoš ima oko 600 kilometara nekategorisanih puteva, a najteža situacija je u mesnim zajednicama Jasenovo, Božetići i Akmačići.

Nekoliko sela na Zlataru bilo je bez struje, ali su ekipe EPS-a uspele da otklone kvarove i meštani su dobili električnu energiju.

Najvažnije je da, za sada, u ovom kraju nema zdravstveno ugroženih, a ekipe za vanredne situacije su mobilne i spremne da pomognu.  

Probleme sa snegom imaju i Prijepoljci, najteže je na Jadovniku i Jabuci gde ima snega i do jednog metra, dok je u opštini Bajina Bašta, na Tari i Debelom brdu, kao i na putnom pravcu preko Kadinjače, zbog jakog snega zabranjeno kretanje kamionima sa prikolicom i šleperima.

U opštini Sjenica putevi su pročišćeni do centara mesnih zajednica, sneg je visok pedesetak centimetara, a najkritičnije je u mesnoj zajednici Bare, gde će, kažu, ako se ovakva situacija nastavi većina sela biti u snežnoj blokadi.

Glavni putni pravci u Zlatiborskom okrugu su prohodni, na putevima prvog i drugog prioriteta, dok na planinskim prevojima ima snega do pet centimetara, saobraćaj je usporen, a vozači se upozoravaju da vožnju prilagode uslovima na putu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара