Odgovara li đacima zimski raspust u delovima

Dok đaci u Vojvodini još uživaju na jednodelnom zimskom raspustu, deca iz centralne Srbije vratila su se u školske klupe, a na drugi deo raspusta će od 1. do 14. februara. Čak se i za njih razlikuje školski kalendar, pa srednjoškolci na prvi deo raspusta idu 31. decembra, a osnovci 3. januara.

Pred raspust radovanje, posle njega utisci. Prvi deo zimskog raspusta tek što počne – završi se. Taman što se, posle predaha od nedelju dana vrate u školske klupe, već su mislima na sledećem koji je već početkom februara. Da li je bolje tako ili iz jednog dela kao u Vojvodini?

"Možda je ipak bolje iz jednog dela, ovako malo idu, pa opet ne idu. Pa i za organizaciju je bolje da je iz jednog dela. Da se sastavi, da se planira nešto više", smatra jedna majka.

Neki kažu da se na raspustu đaci ulenje i da ih je jako teško vratiti ponovo u klupe.

"Mislim da je deci bolje kada je podeljeno jer ono između dođe opet ko malo raspusta, a roditeljima je bolje kada je u kontinuitetu", veruje jedan otac.

A šta je za decu korisnije ni školski psiholozi nemaju jednostavan odgovor.

"Šta je povoljnije, to je različito za svako dete, to zavisi od toga i na koji način je škola organizovala svoje akitvnosti i na koji način će škola ove radne dane do drugog dela raspusta da iskoristi za učenike. Ovaj deo između dva raspusta zapravo deca koriste da poprave svoje ocene", kaže školski psiholog Branka Tišma.

Nema objašnjenja ni zašto je zimski raspust u Vojvodini iz jednog dela.

"Imate problem kalendara Vojvodine i ostatka Srbije, što nema specijalnog objašnjenja osim da je to tako. Šta s tim, to već godinama traje tako nikada nismo dobili odgovor, iako smo tražili objašnjenje od Ministarstva da li mi svi živimo u istoj zemlji", naglašava predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

U Ministarstvu prosvete kažu samo da po zakonu pokrajina Vojvodina sama odlučuje o raspustu. Ovaj iz dva dela poseban je problem školama bez centralnog grejanja jer im je teže da zagreju učionice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво