Ledeni dan u Srbiji - putevi prohodni, povećan broj pacijenata sa prelomima

Niske temperature, mraz i sneg obeležili su drugi dan Božića. U celoj zemlji putevi su prohodni, ali se i vozačima i pešacima savetuje oprez. Povećan je broj pacijenata sa prelomima i iščašenjima.

Rekorder i danas, po najnižoj izmerenoj temperaturi, bila je Sjenica. Oko podneva minus 15, a snega u nižim predelima oko 30 centimetara.

Od severa do juga putari na terenu, auto-put očišćen, čiste se lokalni, seoski.

"Nema problema za nas, idemo, palimo, idemo, radimo, nema nikakvih problema", kaže Slobodan Miladinović, vozač grejdera iz Prokuplja.

U Kragujevcu je devet ekipa na terenu, zbog niskih temperatura sipaju kalcijum-hlorid.

I planinski centri su bili spremni na sneg, putevi oko Zlatibora prohodni, pojačan je intenzitet saobraćaja ka Beogradu. Vozači znaju, zimska oprema se podrazumeva.

Odeljenja ortopedije i hitne pomoći registruju povećan broj pacijenata, zbog preloma ili iščašenja.

"Povredio sam desno rame, u pitanju je dupli prelom, trenutak nepažnje, ledena površina i to je škola za ubuduće", kaže Saša Subotić, pacijent iz Jagodine.

Doktor Radenko Rubežić, načelnik Odeljenja ortopedije u Jagodini kaže da su najčešće povrede ručnih zglobova, kao i ramenog zgloba.

"Do sada smo imali 12 pregleda, od toga šest je zadržano sa traumom, a šest ih je bilo sa iščešenjima", kaže Ivan Radetić, ortoped iz Opšte bolnice Valjevo.

Doktor Saša Ljubisavljević iz Hitne pomoći u Vranju kaže da je za 30 odsto povećan broj pacijenata, najčešće sa srčanim tegobama, visokim pritiskom i astmatičari.

I pored snega i ledenog dana, bilo je i onih koji su, bezuspešno, na zrenjaninskoj pijaci potražili sveže voće.

"Došla sam da kupim voće i povrće malo, da prošetam da vidim šta ima na pijaci, nema ništa, prazne pijace", kaže jedna meštanka.

Bilo je mandarina, ali su uništene. Niska temperatura zamrzla je voće koje je tokom noći čuvano u boksu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво