Prihvatilišta "prebukirana", beskućnici zbrinuti

Beskućnici tokom hladnih dana utočište mogu pronaći u gradskim prihvatilištima, gde mogu da dobiju smeštaj, hranu, garderobu i sredstva za higijenu.

U Prihvatilištu za odrasla i stara lica, prema rečima direktorke Nevenke Nikić-Simatković, boravi 130 ljudi. U Prihvatilištu za decu i mlade, kako kaže rukovodilac te institucije Danijela Stajković, utočište nalazi dvadesetoro dece.

Tokom vikenda, kaže Stajkovićeva, bilo je pet hitnih intervencija, jer su deca nađena po nevremenu na Autokomandi.

"Deca su dovedena u Prihvatilište, a onda vraćena svojim porodicama. Trenutno u Prihvatilištu imamo dvadesetoro dece i spremni smo da u ovim hladnim danima za svako dete kojem je naša usluga potrebna otvorimo vrata", rekla je Stajkovićeva za Tanjug.

Iako je kapacitet u tom Prihvatilištu samo 16 kreveta, Stajkovićeva navodi da se, kada su u pitanju potrebe dece, uvek nađe način da se problem smeštaja prevaziđe.

"Za još koje dete uvek napravimo prostor uz pomoć dodatnih kreveta, dušeka, ugaonih garinitura", objašnjava Stajkovićeva.

Problem nedostatka kreveta uskoro će biti rešen, jer se Prihvatilište seli u novi objekat na Zvezdari koji će imati kapacitet za 48 dece.

Kaže da svako ko vidi dete na ulici treba o tome da obavesti nadležne organe, pre svega centre za socijalni rad ili policiju.

"Svako dete, ako ima između sedam i 18 godina, dečak ili devojčica, biće zbrinuto kod nas", ističe Stajkovićeva.

Navodi da Prihvatilište, zahvaljujući Gradu Beogradu, ali i medijskoj podršci i donatorima, ima sve što je deci potrebno, ali naglašava da je svaka pomoć uvek dobrodošla, naročito kada je reč o suplementima, vitaminima, voću i povrću, što je potrebno za jačanje njihovog imuniteta.

Direktorka Prihvatilišta za odrasla i stara lica Nevenka Nikić-Simatković kaže da je trenutno u njihovom objektu utočište pronašlo 130 korisnika.

"Nama je kapacitet 104, ali ovog momenta imamo 130 korisnika na smeštaju, što je za nas uobičajena situacija, jer čim naiđe hladan talas mi znamo da se broj korisnika povećava", rekla je Nikić-Simatkovićeva.

Prihvatilište, kaže, ima dovoljno hrane, garderobe, sredstava za higijenu, pelena za nepokretne korisnike, ali ono što im nedostaje je prostor.

"Mi se trudimo da ljudi koji već imaju prikupljenu dokumentaciju za neki trajniji smeštaj, a takvih je u Prihvatilištu više od 20, da apelujemo na ustanove socijalne zašite da ih prime na smeštaj, a nama oslobode mesta za smeštaj nekih drugih korisnika kojima je naša pomoć neophodna", ukazuje Nikić-Simatkovićeva.

Ukoliko građani na ulici vide beskućnika, kaže Nikić, najbolje je da prijave centru za socijalni rad opštini gde je beskućnik ili starija osoba viđena, nakon čega ih oni upućuju u Prihvatilište.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević ocenjuje da su ustanove socijalne zaštite u Beogradu spremno dočekale hladni talas, kaže da svi imaju imaju nalog za stalnu pripravnost, te dodaje da su u ustanovama organizovana dežurstva.

"Preduzeli smo sve mere iz naše nadležnosti da svako lice koje se zatekne na ulici u stanju socijalne potrebe bude adekvatno zbrinuto. Ustanove prijemaju 24 sata", rekla je Stanisavljevićeva za Tanjug.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи