Lomljenje česnice ispred Hrama Svetog Save, pronađena 33 zlatnika

U Beogradu i drugim gradovima širom Srbije održano je lomljenje božićne česnice. Kod Hrama Svetog Save, tradicionalnom događaju prisustvovao je patrijarh Irinej.

Na platou kod Hrama Svetog Save održano je 28. lomljenje božićne česnice, u organizaciji Unije pekara Srbije.

Prisustvovao je patrijarh Irinej, posle Božićne liturgije održane u kripti Hrama Svetog Save.

Patrijarh je čestitao Božić, najradosniji hrišćanski praznik, i poručio da se mir i radost Božija usele u srca i duše vernika.

Vernike je tradicionalno pozdravio sa "Mir Božiji, Hristos se rodi", a prisutni su uzvratili pozdravom "Vaistinu se rodi".

U česnici su bila 33 zlatnika, koji simbolizuju broj godina Isusa Hrista, a lomljenju česnice su, kao i do sada, najviše obradovali najmlađi koji su sa roditeljima došli na plato ispred Hrama Svetog Save.

Česnicu, čiji je obim 10 metara, pekari su pravili četiri dana.

Prečnik česnice je veći od 3,5 metra i imala je više od 5.000 komada, među kojima i 33 sa zlatnicima.

Deci koja su u delovima česnice našla zlatnike, za koje se veruje da donose sreću onome ko ih pronađe, deljeni su i paketići.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica podsetio je da je prvo lomljenje česnice u organizaciji Unije pekara Srbije organizaovano 1991. godine ispred hotela Moskva, na Terazijama.

"Tada smo ubeđivali ljude da dođu da prelome česnicu, da potraže sreću. Trebalo je dosta energije da bi došli do ovoga do čega smo došli danas, a to je jedna prelepa manifestacija kojom pokušavamo da obradujemo naše najmlađe sugrađane i da vidimo ko će od njih imati više sreće od ostalih", rekao je Pralica novinarima.

Lomljenju česnice prisustvovali su i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, koji su prethodno bili na Božićnoj liturgiji.

Tradicionalno lomljenje božićne česnice održano je i ove godine u Sremskim Karlovcima, ispred česme "Četiri lava".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво