Svi na jednom mestu: E-državljanstvo

Od Nove godine uz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, uspostavljena je nova jedinstvena elektronska evidencija o državljanima. To znači da sve institucije, koje koriste informacioni sistem za razmenu podataka po službenoj dužnosti, mogu da pristupaju podacima o državljanima na teritoriji cele Srbije.

Podaci o državljanstvu su ranije uglavnom bili u papirnom obliku, uz veliku mogućnost zloupotrebe.

"Identifikacija službenika nije postojala – svako je mogao da kopira ili prepiše podatke i kasnije ih zloupotrebi. Centralna baza ima logove gde su svi pristupi registrovani", objašnjava Slobodan Nedeljković iz MUP-a.

Jedinstvena evidencija omogućava rad novih sistema elektronske uprave ali, pre svega, znači uštedu vremena i građanima i službenicima.

"To konkretno znači da neće više morati da nose uverenje o državljanstvu od šaltera do šaltera, da dokazuju nešto što država već zna – da su oni državljani RS, već će službenici u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi po službenoj dužnosti moći da pristupaju tim podacima i da dobijaju praktično iz sistema uverenje o državljanstvu RS", ističe direktor Kancelarije za E-upravu Mihailo Jovanović.

Na ovaj način, državni organi razmenili su gotovo milion podataka.

"Ovo su osnovne evidencije, pored matičnih knjiga i knjige državljana, sledeći korak je registar stanovništva koji će objediniti 13 evidencija koje vode različite institucije. Objedinjavanjem ovih evidencija, ovo je prvi put da država ima sve evidencije o građanima na jednom mestu", rekla je Marina Dražić iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Podaci o državljanima poslednjih 70 godina vođeni su u više od 300 različitih baza podataka, od kojih mnoge nisu bile potpune jer nisu sadržale JMBG. U narednom periodu, ostaje da se i ti podaci upotpune.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. jan 2019, 10:03)
anonymous [neregistrovani]

Pasoš

Od kad je sveta i veka, pasoš se mogao produžiti (i eventualno izvaditi novi) u ambasadama. 

(ponedeljak, 07. jan 2019, 07:17)
pametnjaković [neregistrovani]

Za gastarbajtere

pre nego što kukaš otvori oči. Uhvati unuka ili unuku za uvo i nek te registruju na euprava.gov.rs ! Onda ćeš i ti moći sve da dobiješ preko pošte i to u svugde u svetu.

(ponedeljak, 07. jan 2019, 06:05)
Игор [neregistrovani]

Хммммм

Па дођите у отаџбину бар онда кад требате мењати пасош...

(ponedeljak, 07. jan 2019, 02:38)
anonymoustanja [neregistrovani]

Pitanje

E vidi to bas i mene zanima, ove godine treba da obnovim pasos i bilo bi fenomenalno da nemoram za srbiju da idem da to uradim vec preko ambasade

(ponedeljak, 07. jan 2019, 01:03)
Ненад Андрић [neregistrovani]

Књиге Југословенских држављана

Да ли РТС поставио питање шта је са књигама Југословенских држављана ? Јели још увек уверење о држављанству државе која одавно не постоји ти људи морају да тражу у МУП-у у Београдом тако што подносе захтев у испостави МУП-а у месту пребивалишта ?

(nedelja, 06. jan 2019, 22:34)
anonymous [neregistrovani]

Sad ces moci u ambasadi srbije

Napokon sve je online.
Vreme je bilo.

(nedelja, 06. jan 2019, 21:58)
Gastarbeiter,penzioner: [neregistrovani]

A šta je s nama u inostranstvu!?

Moram 800km da putujem da bih produžio pasoš,koji mi je taj isti konzulat izdao!!!-Pa,ljudi,ja se nisam ponovo rodio,da bi mi trebao izvod iz matične knjige rođenih!-A u Srbiji nemam nikoga da bi mi poslao potrebne hartijčine!!!-cccccc...

(nedelja, 06. jan 2019, 20:53)
anonymous [neregistrovani]

Baze podataka

Ja ne mogu da zamislim ko bi to napravio bazu podataka o državljanima/stanovništvu koja ne sadrži JMBG. Ako znaš da napraviš bazu, imaš dovoljno pameti da znaš da je to prvi podatak koji ti je potreban. Dakle, zaista sumnjam u tvrdnju da neka baza taj podatak nije imala. Ono što je čest problem jeste da se neki JMBG brojevi ne uklapaju u određena pravila, neki ljudi ga čak i nemaju (ili nisu imali), a postoje i dupli. U većini baza zahtevano je da broj bude obavezan, jedinstven i da prati određena pravila, pa su postojali slučajevi kada baza nije mogla da se koristi.

(nedelja, 06. jan 2019, 20:19)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Konacno.