Donirano više od tri hiljade knjiga za migrante u Obrenovcu

Istoričar umetnosti Radovan Gajić, koji decenijama živi u Kanadi, odlučio je da Prihvatnom centru za migrante u Obrenovcu pokloni ličnu biblioteku sa više od 3.000 naslova, kapitalnih dela istorije umetnosti na engleskom i srpskom jeziku.

Pre dve godine Azar je iz Pakistana došao u Srbiju. Živi u Prihvatnom centru dok ne nastavi dalje. Najviše vremena provodi u biblioteci.

"Ove knjige su nam važne i želimo da učimo. Čitajući možemo novo da saznamo i o vašoj, srpskoj kulturi", kaže Azar.

Znanje će moći da proširi zahvaljujući novim knjigama, enciklopedijama i monografijama svetskih muzeja, koje je tokom života u Kanadi, Radovan Gajić sa ženom prikupljao, a danas i poklonio Prihvatnom centru u Obrenovcu.

"Većina te biblioteke je na engleskom jeziku, pa dok putuju tamo gde su namerili, možda steknu nekih pouka, znanja. Nisam ja neki veliki optimista, ja znam gde je knjiga danas, mislim da ako deset ljudi iskoristi biblioteku od hiljade ovih, to je velika stvar", ističe istoričar umetnosti Radovan Gajić.

Gajić, i sam autor tri prozna dela i 13 knjiga poezije, tri godine je i potpredsednik Srpske nacionalne akademije u Kanadi.

Zamenik gradskog sekretara za kulturu Milan Lazović kaže da je gest našeg pesnika i humaniste, koji živi u dalekoj Kanadi, značajan zato što je to jedan gest dobročinstva, svojstven srpskom narodu.

I to nije kraj, biblioteka će, kako je najavljeno, biti obogaćena sa još hiljadu knjiga, takođe poklonom ovog darodavca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво