Višestruka korist od regionalne deponije i čišćenja voda u Vojvodini

Sredstvima Evropske unije na području Vojvodine sagrađeno je "Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda" za područje Vrbasa i Kule i "Regionalna deponija otpada" za Suboticu i još šest opština. Potpuno su usklađena sa evropskim propisima, a donose višestruku korist životnoj sredini, poljoprivrednoj proizvodnji, lokalnoj ekonomiji i turizmu.

"Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda" je zajedničko preduzeće Vrbasa i Kule. Koštalo je 20 miliona evra. Postrojenje koje je povezano sa kanalizacionim mrežama zaustaviće i oticanje otpadnih voda u kanale.

Predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac ističe da je to projekat Evropske delegacije i da je izuzetno bitan zbog čišćenja velikog Bačkog kanala koji je okarakterisan kao crna ekološka tačka Evrope.

"Samo formiranje preduzeća je jedinstven projekat u Srbiji. Do sada nije bilo formirano nijedno zajedničko preduzeće ovakvog tipa", navodi Glušac.

Za sada se tu slivaju sanitarne otpadne vode sa područja opština Vrbas i Kula, uskoro će biti priključena i Crvenka. Plan je da se priključi i kanalizacija Srbobrana, kao i sve otpadne vode koje pravi industrija.

Pri kraju je i linija za mulj iz koga će se proizvoditi toplotna energija za potrebe postrojenja, a povoljnija energija mogla bi da stigne i do građana.

V. d. direktora "Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda" Ranko Mitrović kaže da bi se biogas, kada počne proizvodnja, koristio za potrebe zagrevanja.

"Eventualno od viška gasa bi se mogla proizvoditi i električna energija", ističe Mitrović.

Rešenje za problem otpada u Subotici i još šest opština

Sredstvima Evropske unije potpuno je završena i subotička "Regionalna deponija – Bikovo" koja će rešiti problem otpada tog grada i još šest opština: Sente, Čoke, Kanjiže, Novog Kneževca, Bačke Topole i Malog Iđoša.

U okviru projekta, domaćinstva će postepeno dobijati i još po jednu kantu za selekciju smeća.

Bojana Kunovčić iz "Regionalne deponije Bikovo" iz Subotice objašnjava da će se, posle dopremanja otpada od stanovništva, tu vršiti naknadno razdvajanje i gledaće se da se iskoristi što je više moguće otpada.

"Računali smo da će se kroz tu primarnu selekciju otpada izdvojiti 10 posto reciklažnog otpada", navodi Kunovčićeva.

Subotička "Regionalana deponija" uskoro će biti puštena u probni rad, koji će uposliti 60 ljudi. Broj zaposlenih će se povećavati jer je planiran rad u dve smene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво