Istraživači strahuju da će ostati bez posla; Ministarstvo: Biće ponuđeno više opcija

Istraživači angažovani na fakultetima strahuju da će ostati bez posla ukoliko bude usvojen predloženi Nacrt zakona o nauci i istraživanju koji je predvideo da se istraživači zapošljavaju samo u institutima, a ne i na fakultetima. Državni sekretar Ministarstva prosvete, profesor Vladimir Popović, kaže da su takvim zakonskim rešenjem pokušali da prevaziđu nagomilane probleme u nauci.

Dekan Fizičkog fakulteta, profesor Ivan Belča, kaže da je predlog zakona donet na brzinu i u neravnopravan položaj stavlja istraživače na fakultetima u odnosu na njihove kolege u institutima.

"Za institute je predviđeno institucionalno – stalno finansiranje, a za fakultete to nije predviđeno. To znači da istraživači na fakultetima gube posao", rekao je Belča za Tanjug.

Pojasnio je da je zakonom predviđeno da jedan deo istraživača pređe u institute, a da drugi deo "apsorbuju" fakulteti i da istraživače prevedu u nastavnička zvanja, odnosno zaposle ih kao asistente.

Belča, međutim, podseća da nije rešeno finansiranje fakulteta i da je u visokoškolskim ustanovama ograničen broj nastavnika i saradnika. 

"Na ovaj način se ograničava razvoj nauke na fakultetima", tvrdi Belča i dodaje da je rešenje u tome da se povuče Nacrt zakona i da se ustanovi zajednička komisija sastavljena od predstavnika univerziteta i instituta, kako bi se pripremio pravi model finansiranja nauke u Srbiji.

Istraživači tvrde da bi ova mera pogodila gotovo 1.500 ljudi koji kao istraživači rade na fakultetima.

Ministarstvo: Svaka "smislena primedba" biće prihvaćena

Kako stoji na sajtu Ministarstva prosvete, javna rasprava o Nacrtu zakona o nauci i istraživanjima završava se danas, a državni sekretar resornog ministarstva, profesor Vladimir Popović, kaže da su takvim zakonskim rešenjem pokušali da prevaziđu nagomilane probleme u nauci, te da će svaka "smislena primedba" biti prihvaćena.

Dodaje da Srbija nema višak istraživača i da žele da svi koji su do sada bili angažovani ostanu da rade.

Upitan šta će biti sa istraživačima na fakultetima, Popović je rekao da su oni i do sada bili angažovani na projektima, te primećuje i da bi bez ugovora o radu ostali i da nije produžen postojeći projektni ciklus.

"Želimo da istraživači na fakultetima normalno nastave da rade. Biće ponuđeno više opcija za njih. Jedna je da nastave da rade preko Fonda za nauku. Ponudićemo im poseban program i sigurnost na pet godina. Mislim da im nudimo mnogo veću sigurnost nego što su imali do sada", rekao je Popović za Tanjug.

Ukazao je da Zakon o visokom obrazovanju uređuje zapošljavanje na fakultetima, a ne Zakon o nauci, te pojašnjava da je zabluda da će institucionalno finansiranje važiti bezuslovno za sve institute. 

"To uopšte neće biti tako. Mi ćemo postaviti kriterijume institucionalnog finansiranja i za određeni period. Ne želimo da finansiramo institute koji nemaju uspeha na projektima Fonda za nauku", pojasnio je Popović.

Najavljuje i mogućnost spajanja pojedinih instituta, dok će se neki, kaže, gasiti, ali će se osnivati i novi, posebno u oblasti tehničkih nauka.

"Imamo prostora da se osnivaju i instituti društvenih nauka tamo gde ih nema, recimo u Novom Sadu. S druge strane, u Nišu i Kragujevcu nemamo nikakve institute", zaključio je Popović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара