Srbija pod snegom, temperature prosečne za ovo doba godine

Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je za RTS da će narednih sedam do deset dana biće hladno, ali očekivano za ovo doba godine.

Gostujući u Jutarnjem programu Mihajlović je rekao da će temperatura u januaru i februaru biti u proseku za ovo doba godina.

"U narednim danima će biti snega, ali ne kao u decembru. Imaćemo nekoliko santimetara snega, ali to će biti suv sneg, bez značajnijih visina", naveo je Mihajlović.

Po pravilu, zime u kojima se javlja El Ninjo donose ekstremne vremenske prilike u Evropu. 

"El Ninjo je vezan za okeanske procese i toplu vodu u Pacifiku, utiče na celu klimu u svetu. Međutim, ono što više utiče na vreme u Evropi je severno-atlanska oscilacija, koja utiče u kojoj meri će biti prisutni cikloni i anticikloni iznad Atlantika i u tom smislu usloviti i hladan vazduh koji donosi padavine na naše prostore", kaže Mihajlović.

Ponovio je da ne očekujemo neke ekstremne temperature.

"Nema naznaka za snažan hladan talas. Imali smo blage zime proteklih godina, pa kada je prosečna temperatura onda nam se čini da je mnogo hladno", istakao je Mihajlović.

Kada je reč o dometima meteorologije kao nauke, Mihajlović kaže da su prognoze kratkoročne i srednjeročno, a što su dugoročnije manja je pouzdanost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво