Muzej "Staro selo" u Sirogojnu čuva baštinu zlatiborskog sela

Jedini naš muzej na otvorenom, koji od 1979. godine čuva materijalnu i nematerijalnu baštinu zlatiborskog sela, je Muzej "Staro selo" u Sirogojnu. Osim muzejske zaštite, Sirogojno je i značajna turistička destinacija što su potvrdili i u godini koja odlazi.

Staro selo u snežnoj mećavi kao sa planinske razglednice. Pedeset drvenih kuća, vajata i svega drugog što je jedno zlatiborsko seosko domaćinstvo u 19. veku imalo, smešteno na pet hektara. I tako hladno i snežno, kada se iz tople kuće nerado izlazi, za posetioce je privlačno.

Već za koji dan u Sirogojnu će biti mnogo više gostiju, za novogodišnje praznike popunjena su sva mesta u apartmanskom delu, a i brojke govore o interesovanju, jer je ove godine u neobičnom muzejskom ambijentu boravilo oko 50.000 gostiju.

"Oseća se porast broja posetilaca u odnosu na prethodnu godinu, zatim porast broja stranih posetilaca. Najviše imamo Kineza, Izraelaca, Rusa, Nemaca koji dolaze u tim organizovanim, agencije organizuju takozvane jugoslovenske ture, tako da smo i mi u spisku tih destinacija koje oni obavezno obiđu", navodi Svetlana Ćaldović, direktorka Muzeja "Staro selo" Sirogojno.

Osnovni posao muzeja ove godine je, uz programe koji podsećaju na običaje i tradiciju planinskih sela, bilo očuvanje brvnara koje su na prostoru muzeja već gotovo četiri decenije.

"S obzirom da se radi o objektima koji su stariji od 100 godina, oni su, eto, doživeli neku svoju drugu starost, mi moramo da radimo na sanaciji krovova ovih naših drvenih objekata, urađeno je 11 krovova", ističe Ćaldovićeva.

Sledeće godine, u zavisnosti od sredstava i vremena, biće obnovljeni drveni krovovi na još jednom delu muzeja, a čeka ih i digitalizacija pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво