Linta: Kandidovati "ojkaču" i "bećarac" kao srpsku kulturnu baštinu

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je da Ministarstvo kulture pripremi dosije za kandidaturu pesme "ojkače", "vrličkog kola" i "bećarca" za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Linta je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da hitno pripremi dosije za kandidaturu pesme "ojkače" i dostavi ga Unesku sa zahtevom da u odluku Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa iz 2010. uvrsti činjenicu da "ojkača" predstavlja i nematerijalno kulturno nasleđe srpskog naroda iz Krajine, RS, Federacije BiH i Srbije, a ne samo Hrvatske.

Linta to predlaže i za "vrličko kolo" i "bećarac", koje je, kako kaže, Hrvatska stavila na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa kao deo svog kulturnog nasleđa.

"Ojkanje, bećarac i vrličko kolo upisani su na listi Uneska kao deo kulturne baštine Hrvatske, a radi se o srpskoj kulturnoj baštini", navodi Linta u saopštenju koje je dostavio medijima.

Pozvao je Ministarstvo kulture i informisanja da iskoristi mogućnost konvencije Uneska o pridruživanju drugih zemalja, već upisanim elementima, i da po hitnom postupku pripremi ove predloge.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи