Novosađani koji ulivaju nadu u humanost

Praznici nisu samo kupovina, lampioni i provod, već i vreme kada treba makar pomisliti i na one koji nemaju ništa od toga. Zato mi i ovih dana govorimo o ljudima koji pomažu drugima. Oni postoje tek tri godine, a imali su preko 100 akcija. Udruženje građana "Novi Sad" čine entuzijasti. Njihov motiv je humanost, a osim svojim sugrađanima, pomagali su i porodicama na jugu Srbije.

Sreli smo ih u Veterniku kako donose pomoć – odeću i higijenska sredstva za korisnike Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju.

"Volim uvek da kažem da se hranim kada nekog usrećim, zato imam sto kila. Ali to jeste pokazatelj. Treneri moji su mene naučili da budem svetski šampion, tako ja želim da učinim nekim porodicama, nekoj bolesnoj deci da ozdrave i da imaju jedan novi život", navodi Goran Bajšanski, predsednik Udruženja građana "Novi Sad".

Goran je dvostruki svetski i evropski prvak u savate boksu, a iznenadio je javnost odlukom da odustane od odbrane evropske titule, a novac za odlazak na prvenstvo prosledio je za lečenje dečaka obolelog od leukemije.

"Goranov potez ostavlja bez teksta i reči zahvalnosti ne postoje, ne znam šta bih rekla, zaista čovek velikog srca, velike duše", navodi Snežana Čanji, majka dečaka obolelog od leukemije.

Sedmočlanoj porodici Đurkić kupili su kuću, a novac su sakupili zajedno sa učenicima Osnovne škole "Žarko Zrenjanin" u Novom Sadu. Petoro dece je, pre ove akcije, živelo je u baraci, zbog čega je Centar za socijalni rad trebalo da decu oduzme roditeljima.

"Prezadovoljan sam svojom sobom, krevetom, kuhinjom, kupatilom", navodi Predrag Đurkić. 

Akcije Novosađana za bolje sutra  

Brigu su rešili i šestočlanoj porodici Popov iz Bačkog Gradišta, za koju su, nakon priloga u Dnevniku RTS-a i uz pomoć građana iz cele Srbije, sakupili 1,2 miliona dinara za obnovu kuće.

Izabrali su ih jer je odlikovani srpski heroj Živko Popov dva puta ranjavan u ratu, nakon čega je doživeo i dva infarkta, a zbog velikog oštećenja srca nije mogao da izdržava svojih četvoro dece.

"Znači totalno drukčije, ovo je sasvim novo. Prezadovoljni smo", ističe Popov.

Predsednik Udruženja građana "Novi Sad" navodi da pomoć stiže iz svih krajeva Srbije.

"Kada me pitaju ko je član udruženja, ja kažem to je cela Srbija. Kada pokrenemo akciju i kada se emituje na RTS-u, javljaju se ljudi iz cele naše države. Neki od njih hoće da ostanu anonimni, ali pre svega hoće da urade veliku stvar za sebe, pa onda i za tu porodicu za koju tražimo neka sredstva", objašnjava Bajšanski.

Nakon još jednog potresnog priloga emitovanog na RTS-u, Udruženje odlučuje da sakupi sredstva i za devetočlanu porodicu u okolini Medveđe, koja živi bez vode i kupatila u maloj brdskoj kući. U prilogu su poželeli traktor i koze, a samo tri meseca kasnije želja im je ispunjena.

"Lakše će nam biti sada. Mnogo. Zbog dece", ističe Dragana Todorović iz Retkocera.

Tužne priče, njihovim angažovanjem danas su bar malo srećnije. Tokom 2018, Novosađani su sproveli dvadeset ovakvih akcija, a u vremenima kada je tih primera sve manje, ulivaju nadu u humanost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво