Gosti iz Rumunije stižu u vršačke restorane

U Vršcu su popunjeni svi raspoloživi smeštajni kapaciteti u gradu. Razlog tome su susedi Rumuni i bugarski turisti koji tradicionalno novogodišnje veče provode u ovom gradu. Većina njih novogodišnju noć u hotelima i restoranima kao i smeštajne kapacitete rezervisali su 1. januara tekuće godine, odmah posle dočeka 2018.

Novu 2019. godinu u Vršcu će dočekati oko 300 gostiju iz Rumunije. Ovo je duga tradicija i datira još iz vremena stare Jugoslavije, pa su Rumuni redovni gosti i vršačkim restoranima i hotelima koji postoje najduže u gradu.

Darko Obradović iz motela "Vetrenjača" u Vršcu kaže da postoje već 12 godina i oko 50 odsto gostiju svake godine su gosti iz Rumunije.

"Otprilike ta brojka se vrti svake godine između 100 do120 ljudi, nama dobro dođu jer popune i smeštajni kapacit i dosta smeštajnih kapaciteta u gradu koje mi rezrevišemo za njih, tako da je to jedna priča koja u ta dva dana popuni kompletno sve smeštajne kapacitete u Vršcu", rekao je Obradović.

Kvalitetna hrana, dobra muzika i zagarntovan provod su najčešće razlozi zbog kojih se Rumuni odlučuju da novogodišnju noć provedu u Vršcu. Cene aranžmana su ipak presudne.

"Doček u Rumuniji, samo to veče, košta u proseku 100 evra  čak i ide više od toga, kod nas su dosta niže cene, kod nas je doček 30 evra, smeštaj je oko 20 evra tako da oni imaju bukvalno dva kompletna dana za jedno već kod njih", kaže Dejan Cepzin, generalni direktor doo "Helvecija".

Osim suseda Rumuna, od pre nekoliko godina tradiciju da novogodišnju noć slave u Vršcu prihavtili su i Bugari.

"Lepo im je ovde, mi smo baš pričali sa njihovim vodičem, kaže da se ovde osećaju prijatno, muzika im je super, lepo se provedu svake godine, imaju 1. januara obilazak grada koji im mi organizujemo, obiđu Kulu, lepo se provedu to je verovatno i razlog sto nam se svake godine vraćaju", kaže Bojana Đorđević, šef recepcije u hotelu "Srbija".

Većina stranih gostiju doček Nove 2019. U Vršcu rezrevisala je, odmah posle dočeka 2018, tako da oni godinu dana unapred znaju gde će provesti novogodišnju noć. Vršački ugostitelji kažu ponudiće im srpeske nacionalne specijaliteet i domaću rakiju, jer to, kažu, najradije piju tokom dočeka.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво