Reporteri bez granica: Sloboda medija u sve većoj opasnosti

U 2018. godini 63 novinara je izgubilo život dok su obavljali posao, a sloboda medija je u sve većoj opasnosti, pokazuju izveštaji Komiteta za zaštitu novinara i Reportera bez granica.

Obe organizacije upozoravaju da je u ovoj godini porastao i broj novinara koji su oteti ili uhapšeni dok su obavljali svoj posao, preneo je Glas Amerike.

Devetoro novinara poginulo je u napadu bombaša samoubice Islamske države u Avganistanu u aprilu, koji se sam predstavljao kao novinar.

U redakciju dnevnika Kapital gazet u Merilendu, u junu je upao naoružani muškarac i ubio petoro lokalnih novinara. Kolumnista Vašington posta Džamal Kašogi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj u oktobru.

Od kidnapovanja i ubistava, do privođenja, pretnje novinarima sve su češce a eksperti kažu da je vreme za uzbunu.

"Novinari u demokratskim zemljama su ugroženi, pa i reporteri u zemljama bez konflikta plaćaju danak za svoje izveštavanje", kaže Margo Juen iz Reportera bez granica.

Podaci ove organizacije pokazuju da je najmanje 63 novinara ubijeno u 2018. godini, a najopasnije zemlje za novinare su Avganistan, Sirija i Meksiko.

Hapšenja novinara su takođe u porastu. Komitet za zaštitu novinara navodi da je u Kini, Turskoj i Egiptu uhapšena polovina od ukupnog broja novinara koji su u zatvoru. Zatvorske kazne u trajanju od sedam godina izrečene su reporterima Rojtersa u Mjanmaru.

"Oni su otkrili ratni zločin. Onda su uhapšeni, optuženi da su ukrali dokumenta, što nije tačno, i u nameštenom sudskom procesu, osuđeni. To su novinari koji su u svojoj zemlji, izveštavajući o svojoj vladi, upali u nevolju", kaže Robert Mahoni iz Komiteta za zaštitu novinara.

I retorika predsednika SAD Donalda Trampa protiv medija, samo daje legitimitet i ostalim državnicima koji napadaju novinare, prenosi VOA.

"Samim etiketiranjem lažnih vesti, on kaže da ti novinari nisu pravi, kad kaže da nisu u pravu, svrstava ih na drugu stranu istorije. A kad kaže da su oni neprijatelji naroda, u stvari tvrdi da je on sam narod, a ako njega kritikuju, kritikuju i vas", ocenjuje Tom Rozental iz američkog insituta za medije.

Poverenje u medije u SAD je na najnižem nivou, što je za neke iliustracija globalne erozije medijskih sloboda.

Ipak ima i dobrih vesti, na primer u Etiopiji. Otkad je novi premijer Abij Ahmed sproveo demokratske reforme, nijedan novinar nije uhapšen prvi put posle 14 godina.

"Došlo je do promena u režimima nekih zemalja kao što su Ekvador, Južna Koreja i Gambija koje su zabeležile neka pobošljanja u našem indeksu Medijskih sloboda u svetu", naglašava Margo Juen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво